Krødsherad kommune: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
tar vekk turistinfo.
m (tar ut linjer som oppdateres automatisk)
(tar vekk turistinfo.)
(6 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 17: Linje 17:
| annet                =  
| annet                =  
}}
}}
'''[[Krødsherad kommune]]''' ligger i [[Buskerud fylke]], og omgir den sørlige delen av innsjøen [[Krødern (innsjø)|Krøderen]] (også kalt Krøderfjorden) i enden av [[Hallingdalselva]]. Krødsherad grenser til kommunene [[Ringerike]] i øst, [[Flå kommune|Flå]] i nord, [[Sigdal kommune|Sigdal]] i vest og [[Modum kommune|Modum]] i sør. Fram til og med [[1900]] var Krødsherad en del av Sigdal kommune. Folk fra Krødsherad kalles kryllinger, og dialekta kalles også krylling. Et par karakteristiske trekk for denne er at vokalene æ og y ikke eksisterer. Disse uttales som henholdsvis e og i, noe som medfører at en krylling blir til en «krilling».
<onlyinclude>'''[[Krødsherad kommune]]''' ligger i [[Buskerud fylke]], og omgir den sørlige delen av innsjøen [[Krødern (innsjø)|Krøderen]] (også kalt Krøderfjorden) i enden av [[Hallingdalselva]]. Krødsherad grenser til kommunene [[Ringerike]] i øst, [[Flå kommune|Flå]] i nord, [[Sigdal kommune|Sigdal]] i vest og [[Modum kommune|Modum]] i sør. Fram til 1901 var Krødsherad en del av Sigdal kommune. Folk fra Krødsherad kalles kryllinger, og dialekta kalles også krylling. Et karakteristisk trekk ved denne er itakisme; vokalen -y blir til -i og diftongen -øy blir til -ei, noe som medfører at "en krylling" blir til "ein krilling" og "ørene" (øyra) blir til "eirun". </onlyinclude>


Krødsherad ligger midt i Buskerud, ved innsjøen Krøderen ved foten av [[Norefjell]] og er ei skogbruksbygd og har gjennom alle tider vært leverandør av tømmer til sager og papirfabrikker. Det var tidlig tømmerfløting i [[Snarumselva]] og videre ned i [[Drammenselva]], både av eget tømmer og tømmer fra [[Hallingdal]].  
<onlyinclude>Krødsherad ligger midt i Buskerud, ved innsjøen Krøderen ved foten av [[Norefjell]] og er ei skogbruksbygd og har gjennom alle tider vært leverandør av tømmer til sager og papirfabrikker. Det var tidlig tømmerfløting i [[Snarumselva]] og videre ned i [[Drammenselva]], både av eget tømmer og tømmer fra [[Hallingdal]]. </onlyinclude>


I [[1872]] ble det åpnet en 26 km smalsporet jernbane fra [[Vikersund]] til [[Krødern (tettsted)|Krødern]]. I tillegg til å frakte folk, var jernbanen vesentlig for all annen transport til og fra området. Den ble blant annet benyttet til å frakte tømmer, og senere også papirmasse ned til sagene og papirfabrikkene langs Drammenselva og den ble også benyttet for å frakte folk og materiell ved bygging av [[Bergensbanen]]. Alt ble fraktet med dampskip fra Krøderen stasjon til Gulsvik og kunne fraktes videre opp Hallingdal og over til [[Voss]].
<onlyinclude>I [[1872]] ble det åpnet en 26 km smalsporet jernbane fra [[Vikersund]] til [[Krøderen (tettsted)|Krødern]]. I tillegg til å frakte folk, var jernbanen vesentlig for all annen transport til og fra området. Den ble blant annet benyttet til å frakte tømmer, og senere også papirmasse ned til sagene og papirfabrikkene langs Drammenselva og den ble også benyttet for å frakte folk og materiell ved bygging av [[Bergensbanen]]. Alt ble fraktet med dampskip fra Krøderen stasjon til Gulsvik og kunne fraktes videre opp Hallingdal og over til [[Voss]]. </onlyinclude>
Banen, sammen med [[Randsfjordbanen]], ble utvidet til normalspor i [[1909]], forøvrig samme år som Bergensbanen ble åpnet fra Ørgenvika til [[Hønefoss]].
Banen, sammen med [[Randsfjordbanen]], ble utvidet til normalspor i [[1909]], forøvrig samme år som Bergensbanen ble åpnet fra Ørgenvika til [[Hønefoss]].
[[Krøderbanen]] ble nedlagt i [[1985]] og er nå museumsjernbane <ref>[http://www.kroderbanen.museum.no/ Museet Krøderbanen]</ref>.
[[Krøderbanen]] ble nedlagt i [[1985]] og er nå museumsjernbane <ref>[http://www.kroderbanen.museum.no/ Museet Krøderbanen]</ref>.


Alpinanlegget på Norefjell ble benyttet ved konkurransene i «utfor» og «storslalåm» i De Olympiske Vinterleker i [[Oslo]] i 1952, der [[Stein Eriksen]] vant gull storslalåm <ref>[http://www.norefjell.no/article.asp?w=34886797&x=21039&imgGallery=2&imgActive=bilde1&editTipsArticle=1  Norefjell]</ref>. Krødsherad har siden markedsført seg som en turistkommune og hotell- og reiselivsnæringa skaffer mange arbeidsplasser til kommunen. Norefjell er et populært utfartssted, spesielt for vinteridrett, mye på grunn av den korte avstanden til byer som Oslo, Hønefoss og [[Drammen]]. Museumsjernbanen kan benyttes i helger sommerhalvåret og kan kombineres western-underholdning på Kløftefoss og med båt- eller busstur til Eventyrmuseet Villa Fridheim.
Alpinanlegget på Norefjell ble benyttet ved konkurransene i «utfor» og «storslalåm» i De Olympiske Vinterleker i [[Oslo]] i 1952, der [[Stein Eriksen]] vant gull storslalåm <ref>[http://www.norefjell.no/article.asp?w=34886797&x=21039&imgGallery=2&imgActive=bilde1&editTipsArticle=1  Norefjell]</ref>. Krødsherad har siden markedsført seg som en turistkommune og hotell- og reiselivsnæringa skaffer mange arbeidsplasser til kommunen. Norefjell er et populært utfartssted, spesielt for vinteridrett, mye på grunn av den korte avstanden til byer som Oslo, Hønefoss og [[Drammen]].  


==Referanser==
==Referanser==
Linje 31: Linje 31:


[[Kategori:Krødsherad kommune|  ]]
[[Kategori:Krødsherad kommune|  ]]
[[Kategori:Kommuner i Buskerud]]
[[Kategori:Etableringer i 1901]]
 
== Kilder og litteratur ==
 
*{{SNL-artikkel|https://snl.no/Kr%C3%B8dsherad|Krødsherad}}
Veiledere, Administratorer
172 648

redigeringer

Navigasjonsmeny