Leksikon:Dagsror

Dagsror.

I. Slottsavgift fra bøndene i Sotra skip­reide til Bergenhus. De skulle hvert år gi fangsten av en dags fiske i den beste fisketiden til slottet. Til gjengjeld var de fritatt for fredtoll og leidang (s.d.). Det heter i 1661 at når fisket slo feil, ble de likevel avkrevd 1 våg «utrorsfisk». Landkommisjonen 1661 foreslo at dagsror skulle tas bort mot at bøndene til gjengjeld ga fredtoll og leidang. (Medd. no. RA I s. 174.) H.W.

II. Avlønningsmåte i fisket i Nord-Norge, især brukt for drenger, til dels også for hjemme­værende ugifte sønner, fostersønner og svigersønner. Dagsror besto oppr. i utbyttet av en dags fiske (ror) pr. uke. For drengen kom dette i tillegg til vanlig drengelønn. Vanligvis ble dagsror beregnet som 1/6 av karslott for et sesongfiske, men undertiden kunne dagsror variere en del, helt opptil 1/2 av lotten. I Lofot-fisket kunne også 10 % av lott være brukt som dagsror. Husbonden holdt da bruk og ga full utrustning. I sildefisket kunne drengen som dagsror få fangsten av en ukedag, eller f.eks. 8 sk. av hver sildetønne. Hvis det under fisket ble landligge, kunne drengen også få 1/6 av det arbeidet han da utførte for husbonden, likeså hvis han ble leid bort til andre mot betaling. Dagsror som prinsipp er fra Finnmark kjent fra tidlig på 1500-tallet, da utrorskarene fikk hver 8. eller 9. fisk av hver dags ror, og i tidsrommet 1729–89 (se Finnmarkshandelen) var det fastsatt at drenger skulle ha 10 riksdlr. i lønn for­uten hver 6. fisk. Dagsror var enkelte steder i bruk til 1. verdenskrig. (A. og O. Brox: Dagsror, Håløygminne 3/1963.) H.D.B.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.