Martinus Rørbye: Forskjell mellom sideversjoner

Konsentrert artikkelen om Norge + flettet inn tekst om Rørbye fra Strømsø Børneasyl
(kat)
(Konsentrert artikkelen om Norge + flettet inn tekst om Rørbye fra Strømsø Børneasyl)
Linje 1: Linje 1:
Den første skagenmaleren ble født i Drammen i 1803. Han har blant mye annet malt altertavlen i kirken som sto på [[Gamle kirkeplass]] i [[Drammen]] før [[bybrannen i 1866]]. [[Altertavlen]] ble reddet ut av den brennende bygningen og står nå i [[Frogner kirke (Lier)|Frogner kirke i Lier]].
{{thumb|Martinus.jpg|Martinus Rørbye.|Foto av maleri av Adam Muller i 1834.}}
{{thumb|Skagen.jpg|Fiskerne setter ut en båt for å nå ut til en jakt i havsnød.|Maleri av Martinius Rørbye.}}
'''Martinus Christian Wesseltoft Rørbye''' (født 17. mai  1803 i [[Drammen]], død  29. august 1848 i København) var kunstmaler fra den dansk malerkunstens gullalderen. Han tilhørte kretset av Skagenmalere. Rørbye ble født på Strømsø børneasyl og bodde i Norge til han var 12 år. Senere var han på to reiser til Norge, der han blant annet malte flere landskapsmalerier.  


Er Martinus Rørbye et kjent navn? Kanskje ikke i Norge, men i Danmark.
Martinus var sønn av Frederikke og Ferdinand (d. 1818) Rørbye. Av hans ti søsken var seks født i Norge. Blant dem var Emilie Hendriette Christence (f. 1805), Ludvig Adolph Friderich (f. 1808), Emma Aulalia (f. 1810) og Nancy Gerharthine (f. 1813). Faren var embetsmann og tjenestegjorde som magasinforvalter i Drammen fra omkring 1802 til 1812. Rørbye kjøpte i den forbindelse Tollbugata 48 på Strømsø, der han blant annet fikk bygd ut hovedhuset. I 1812 ble han utnevnt til overkrigskommisær. Da Norge ble frigjort fra Danmark i 1814, flyttet familien tilbake til Danmark.  
[[Fil:Martinus.jpg|rammeløs|venstre|Martinus Rørbye, Foto av maleri av Adam Muller i 1834]]
'''Martinus Christian Wesseltoft Rørbye''' ble født i [[Drammen]] 17. mai i 1803, på den dagen som seinere skulle bli vår grunnlovsdag, eller nasjonaldag. Martinus var sønn av en dansk embedsmann som tjenestegjorde i Drammen. I 1815, året etter at Norge ble frigjort fra Danmark, flyttet familien tilbake til Danmark - Martinus var da 12 år. Det viste seg tidlig at Martinus hadde anlegg for tegning og maling. Han tok kunstutdannelse på Kunstakademiet i København. I begynnelsen av sin karriere malte han først og fremst portretter som dette som heter Professor Fenger med sin Hustru og Datter . Han likte også å male hverdagsliv, byggverk og arkitektur, blant annet fra sitt kjære København, se Arrestbygningen ved Råd- og Domhuset i København.


I 1833 besøkte han for første gang Skagen i Danmark. En del av Skagen heter Grenen, og den ligger helt nord-øst på halvøya Jylland. Står du helt på spissen vil du stå med ett bein i Skagerak og ett i Kattegat. Martinus’ første besøk i Skagen innledet en viktig del av bildekunstens historie. Skagen har et helt spesielt lys, og dette oppdaget Martinus. Martinus likte best å male bilder av fiskere, både på stranden og på havet. Han malte også bilder av Skagen-boerne mens de oppholdt seg hjemme, i sine små hus. Han besøkte Skagen tre ganger i tida mellom 1833 og 1848. Et halvt århundre seinere ble Skagen verdenskjent gjennom Skagenmalerne. Noen av disse var ekteparet [[Anna og Michael Ancher]] og [[Peter Severin Krøyer]]. (Peter Severin er også født i Norge; i Stavanger.)
Det viste seg tidlig at Martinus hadde anlegg for tegning og maling. Han tok kunstutdannelse på Det Danske Akademi i København. I 1833 besøkte han for første gang Skagen i Danmark og ble senere en del av kunstnerkretsen der.
[[Fil:Skagen.jpg|rammeløs|høyre|Fiskerne setter en båd ud for gjennom det opprørte hav at nå en jakt i havsnød.]]
Martinus Rørbye tegnet og malte flere steder i Danmark, Norge, Sverige, Italia, Hellas og Tyrkia. Han har malt flere landskapsmalerier fra Norge. Martinus tilhørte dansk gullalder innen malerkunst og var en av de mest bereiste kunstnere på den tid.


Martinus Rørbye reiste til mange land i Europa for å tegne og male, blant annet til Norge. I 1830 var han på gjenvisitt i Drammen; et ikke helt vellykket besøk, ifølge dagboks-notatene. Riktignok var det hyggelig å snakke med gamle postmester Schmidt, og madam Elsters butikk var fortsatt full av deilige bakervarer, men han likte dårlig endringene i fødehuset: vannkaret utenfor kjøkkendøren var erstattet med et springvann, borte var også kontorbygningen, dukkestuen og stallen.


I 1839 giftet han seg med [[Rose Frederikke Schiøtt]]. Til tross for sin unge alder, var han mye syk. Høsten 1839 dro han til Italia i håp om at dette skulle gi han bedre helse, men han kom hjem igjen i 1841 og var fortsatt syk. Han ble professor i malerkunst i 1844. Han døde 29. mars i 1848, bare 45 år gammel. Rose Frederikke ble alenemor med mange barn. I 1849 stilte hun ut 12 av Martinus’ malerier, stort sett italienske motiver. Alle ble solgt, og Rose Frederikke skaffet på denne måten penger til livets opphold for seg og barna.
I 1839 giftet Martinius seg med Rose Frederikke Schiøtt, og paret dro på tre års bryllups- og studiereise. Etter hjemkomsten i 1842 malte han en ny altertavle til Bragernes kirke, "Kristus og de to disiplene i Emmaus". Den gamle kirken gikk med i den store bybrannen i 1866, men tavlen ble reddet, og i 1872 ble den flyttet til [[Frogner kirke (Lier)|Frogner kirke i Lier]], hvor den fortsatt henger.  


''Kilde'':
I 1844 ble Rørbye utnevnt til professor ved Modellskolen til Kunstakademiet, men fire år seinere døde han på sin ni års bryllupsdag, den 29. august 1848.
* historieboka.no med råtekst av Anna-Brita Bakken
 
== Kilder og litteratur  ==
*Bakken, Anna-Brita: Martinius Rørbye. Fra det nedlagte nettstedet historieboka.no.
*Natvig, Astrid K.: Strømsø Børneasyl. Fra det nedlagte nettstedet historieboka.no.
*{{hbr1-1|pd00000005007627|Martinius Rørbye}}


[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
{{Historieboka.no}}
{{Historieboka oppfølging}}
[[Kategori:Fødsler i 1803]]
[[Kategori:Fødsler i 1803]]
[[Kategori:Dødsfall i 1848]]
[[Kategori:Dødsfall i 1848]]
Linje 24: Linje 25:
[[Kategori:Kunstmalere]]
[[Kategori:Kunstmalere]]
[[Kategori:Professorer]]
[[Kategori:Professorer]]
{{Historieboka.no}}
{{Historieboka oppfølging}}
{{DEFAULTSORT:Rørbye, Martinius}}
{{bm}}
30 620

redigeringer