Navaratri

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. okt. 2021 kl. 10:43 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (kildelenker osv. + pirk)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Navaratri (tamil: நவராத்திரி) er en hinduistisk høytid som markeres over en periode på 9 dager. Markeringen faller vanligvis på høsten, men de eksakte datoene kan variere fra år til år. Høytiden symboliser at gode krefter seirer over det onde og feires for de 3 gudinnene for rikdom, styrke og kunnskap. Selve ordet Navaratri betyr ni netter på tamilsk. Høytiden er også kjent som Saraswati puja (சரஸ்வதி பூஜை).

Feringen

I løpet av disse 9 dagene er det vanlig å kun spise vegetarmat. Enkelte velger å faste og spiser kun frukt om kveldene. Dette gjøres siden man i hinduismen mener at det er galt å drepe alt levende. Det er også vanlig at slektninger og bekjente treffes om kveldene, som er perioden hvor ritualene forgår. Sammen er det vanlig å tilbe en av gudinnene Durga, Lakshmi eller Saraswathi. Det er også vanlig å spise mat sammen. Mange bruker også disse nettene til å danse tradisjonell dans eller spille tradisjonell musikk. Dansen og musikken som utføres disse dagene er som regel tilknyttet til forskjellige hinduistiske fortellinger.

De tre første dagene (dag 1–3) tilbes gudinnen Durga, som fremstilles som en vakker og sterk kvinne som bekjemper krefter som truer det gode. Hinduer ber til Durga om styrke i livene sine. De neste tre dagene (dag 4–6) tilbes gudinnen Lakshmi, som er gudinnen for velstand og rikdom. Hinduene ber til denne gudinnen for å ønske velstand og rikdom velkommen i hjemmene sine. De tre siste dagene (dag 7–9) er det vanlig å tilbe gudinnen Saraswathi, som er gudinnen for kunnskap. De tre siste dagene er spesielt viktige for elever og studenter, som ber om at de skal gjøre det bra akademisk.

Kilder