Nitsund

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. mai 2010 kl. 17:03 av Nils Steinar Våge (samtale | bidrag) (Ny side: '''Nitsund''' er kjent som fergested fra høymiddelalderen. Hovedveien fra Vika til opplandene gikk gjennom Skedsmo, og de reisende måtte ferges over Nitelva ved Nitsund. Sunds…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Nitsund er kjent som fergested fra høymiddelalderen. Hovedveien fra Vika til opplandene gikk gjennom Skedsmo, og de reisende måtte ferges over Nitelva ved Nitsund. Sundstedet eller fergestedet var knyttet til gården Nitsund, som også var gjestgivergård fra 1666. Eieren av sundstedet hadde høy inntekt av fergetransporten. I tillegg til godtgjørelse for å frakte folk over elva kunne han kreve korntoll av gårdene på Øvre Romerike.

Nitsund bru var i private hender til 1873. Den første brua ble bygd i 1643, men denne ble revet i 1644. Generalveimesteren tok initiativet til å bygge bru over sundet i 1776. At sundstedet var viktig for sentrale deler av Østlandet, viste den økonomiske støtten til å oppføre en pæleverksbru over elva. Utgiftene til bruene både ved Nitsund og Leirsund ble utlignet etter gårdenes skyld på Romerike, Hedmark, i Gudbrandsdalen, Østerdalen, Solør og Våler.

Brua sto ferdig i 1785. Siden sundmannen ikke fikk den avtalte erstatningen for tap av fergepenger, fikk han rett til bompenger av de reisende. Bompengene ble bestemt ved kongelig resolusjon.

Den gamle brua ble erstattet av en ny i 1849. Staten innløste den i 1867, og like etter falt bompengene bort. Da ny hovedvei ble lagt gjennom Skedsmo i 1877, ble det bygd ny bru ved Kjellerholen, og Nitsund bru ble revet.


Litteratur

  • Gjærum, J.: Akershus fylkes veghistorie. Oslo 1954.
  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie I. Oslo 1928.