Norsk-vietnamesere: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (fs)
m (Rydding i referanser / kilder)
Linje 2: Linje 2:
'''Norsk-vietnamesere''' utgjorde i 2009 litt under 20 000 personer. Av dem har nesten 13 000 selv innvandret, mens resten er deres barn eller barnebarn<ref>http://www.ssb.no/emner/02/01/10/innvbef/</ref>.
'''Norsk-vietnamesere''' utgjorde i 2009 litt under 20 000 personer. Av dem har nesten 13 000 selv innvandret, mens resten er deres barn eller barnebarn<ref>http://www.ssb.no/emner/02/01/10/innvbef/</ref>.


De første vietnamesiske flyktningene kom til Norge i [[1975]] i forbindelse med Vietnamkrigen og dens følger. 150 000 flyktet ut av landet umiddelbart etter at Sør-Vietnam ble innlemmet i Nord-Vietnam på våren 1975<ref>Brochman, Grete: "1980-åra: flyktningene kommer", side 173 i: Kjelstadli (red.): Norsk innvandringshistorie, Pax forlag 2003</ref>. Mange forsøkte å ta seg ut av landet på fiskebåter, og gjennomlevde forferdelige dager mens de ventet på å bli plukket opp av utenlandske skip. Noen ble tatt opp av norske skip, noe som kunne være en motivasjon for å søke seg til Norge. De som overlevde den farefulle ferden havnet som regel i flyktningeleire i Vietnams naboland, og ble etterhvert overført til andre land gjennom FN.  
De første vietnamesiske flyktningene kom til Norge i [[1975]] i forbindelse med Vietnamkrigen og dens følger. 150 000 flyktet ut av landet umiddelbart etter at Sør-Vietnam ble innlemmet i Nord-Vietnam på våren 1975<ref>Brochman 2003:173</ref>. Mange forsøkte å ta seg ut av landet på fiskebåter, og gjennomlevde forferdelige dager mens de ventet på å bli plukket opp av utenlandske skip. Noen ble tatt opp av norske skip, noe som kunne være en motivasjon for å søke seg til Norge. De som overlevde den farefulle ferden havnet som regel i flyktningeleire i Vietnams naboland, og ble etterhvert overført til andre land gjennom FN.  


I Norge var mange på venstresida i politikken, skeptiske til de vietnamesiske flyktningene. Berge Furre uttalte blant annet i en artikkel i Aftenposten at gruppa var problematisk fordi det potensielt kunne være krigsforbrytere blant dem. På sin side kunne vietnameserne selv være skeptiske til de norske myndighetene, som hadde bidratt med en fiskeflåte i uhjelp til det kommunistiske styret<ref>Brochman, Grete: "1980-åra: flyktningene kommer", side 173 i: Kjelstadli (red.): Norsk innvandringshistorie, Pax forlag 2003</ref>.
I Norge var mange på venstresida i politikken, skeptiske til de vietnamesiske flyktningene. Berge Furre uttalte blant annet i en artikkel i Aftenposten at gruppa var problematisk fordi det potensielt kunne være krigsforbrytere blant dem. På sin side kunne vietnameserne selv være skeptiske til de norske myndighetene, som hadde bidratt med en fiskeflåte i uhjelp til det kommunistiske styret<ref>Brochman 2003:173</ref>.


De største guppene med vietnamesiske flyktninger kom til Norge i årene 1978-1982. Fra nittitallet av har de fleste nye vietnamesere i Norge kommet hit gjennom familiegjenforening.  
De største guppene med vietnamesiske flyktninger kom til Norge i årene 1978-1982. Fra nittitallet av har de fleste nye vietnamesere i Norge kommet hit gjennom familiegjenforening.  
Linje 14: Linje 14:


== Kilder ==
== Kilder ==
Kjelstadli, Knut (red.) 2003: Norsk innvandringshistorie, Pax forlag
Brochman, Grete 2003: "1980-åra: flyktningene kommer", side 173 i: Kjelstadli (red.): Norsk innvandringshistorie, Pax forlag<br />
Statistisk sentralbyrå: Innvandrere, etter innvandringsgrunn, 1. januar 2009: http://www.ssb.no/innvgrunn/<br />
Wikipedia: Vietnamesere i Norge:  http://no.wikipedia.org/wiki/Vietnamesere_i_Norge


== Videre lesning ==
== Videre lesning ==

Sideversjonen fra 16. nov. 2009 kl. 08:37

Da lat café i Torggata 27, Oslo
Foto: Ida Tolgensbakk (2009).

Norsk-vietnamesere utgjorde i 2009 litt under 20 000 personer. Av dem har nesten 13 000 selv innvandret, mens resten er deres barn eller barnebarn[1].

De første vietnamesiske flyktningene kom til Norge i 1975 i forbindelse med Vietnamkrigen og dens følger. 150 000 flyktet ut av landet umiddelbart etter at Sør-Vietnam ble innlemmet i Nord-Vietnam på våren 1975[2]. Mange forsøkte å ta seg ut av landet på fiskebåter, og gjennomlevde forferdelige dager mens de ventet på å bli plukket opp av utenlandske skip. Noen ble tatt opp av norske skip, noe som kunne være en motivasjon for å søke seg til Norge. De som overlevde den farefulle ferden havnet som regel i flyktningeleire i Vietnams naboland, og ble etterhvert overført til andre land gjennom FN.

I Norge var mange på venstresida i politikken, skeptiske til de vietnamesiske flyktningene. Berge Furre uttalte blant annet i en artikkel i Aftenposten at gruppa var problematisk fordi det potensielt kunne være krigsforbrytere blant dem. På sin side kunne vietnameserne selv være skeptiske til de norske myndighetene, som hadde bidratt med en fiskeflåte i uhjelp til det kommunistiske styret[3].

De største guppene med vietnamesiske flyktninger kom til Norge i årene 1978-1982. Fra nittitallet av har de fleste nye vietnamesere i Norge kommet hit gjennom familiegjenforening.

Det bor i dag mennesker med vietnamesisk bakgrunn i 157 norske kommuner. Forholdsvis få bor i Oslo: rundt 27 %. Det er også store grupper av norskvietnamesere i Kristiansand, Bergen, og Trondheim[4].

Referanser

Kilder

Brochman, Grete 2003: "1980-åra: flyktningene kommer", side 173 i: Kjelstadli (red.): Norsk innvandringshistorie, Pax forlag
Statistisk sentralbyrå: Innvandrere, etter innvandringsgrunn, 1. januar 2009: http://www.ssb.no/innvgrunn/
Wikipedia: Vietnamesere i Norge: http://no.wikipedia.org/wiki/Vietnamesere_i_Norge

Videre lesning

  • Phat kom til Norge som fjortenåring i 1984. Hans historie kan leses her.
  • Organisasjonen Norsk vietnamesisk senter arbeider med politiske og kulturelle prosjekter som opptar gruppa i Norge.
  • Artikkel på det norske buddhistforbundets sider om Khuong Viet - det vietnamesiske tempelet i Akershus