Norsk Kulturarv: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 11: Linje 11:


==Aksjoner og aktiviteter==
==Aksjoner og aktiviteter==
Norsk Kulturarv arbeider sammen med lokale krefter og kommuner for å nå målet som er beskrevet over, og siden starten i 1993 har støtte blitt gitt til ulike bygninger og kulturminner i 395 kommuner, uttrykt i penger vil det si at det per 2008 har blitt kanalisert 2 mill. til rydding av kulturminner (blant annet via [[Rydd et kulturminne]]-aksjonen) og 10 mill. til å redde bygninger via [[Ta et tak]]-aksjoner. Stiftelsen har også utarbeidet et undervisningsopplegg om kulturarven for elever i grunnskolen.<ref>[http://www.fjuken.no/art/view/780 Omtale av opplegget i avisen «Fjuken» (Ottadalen)]</ref> Målet er at lærere, elever og andre ska bli mer klare over kulturarven som befinner seg i nærmiljøet. Opplegget gir tips om hvordan undervisningen kan gjøres mer konkret og hvordan arbeid med kulturarven kan integreres i ulike fag og i hverdagen. Skoleklasser har deltatt i dugnadene, og bare under de to siste Rydd et kulturminne-aksjonene skal det ha blitt investert rundt 85&nbsp;000 dugnadstimer.  
Norsk Kulturarv arbeider sammen med lokale krefter og kommuner for å nå målet som er beskrevet over, og siden starten i 1993 har støtte blitt gitt til ulike bygninger og kulturminner i 424 kommuner. Uttrykt i penger vil det si at det per 2010 har blitt kanalisert ca. 3 mill. til rydding av kulturminner (blant annet via [[Rydd et kulturminne]]-aksjonen) og 12 mill. til å redde bygninger via [[Ta et tak]]-aksjoner. Stiftelsen har også utarbeidet et undervisningsopplegg om kulturarven for elever i grunnskolen.<ref>[http://www.fjuken.no/art/view/780 Omtale av opplegget i avisen «Fjuken» (Ottadalen)]</ref> Målet er at lærere, elever og andre ska bli mer klare over kulturarven som befinner seg i nærmiljøet. Opplegget gir tips om hvordan undervisningen kan gjøres mer konkret og hvordan arbeid med kulturarven kan integreres i ulike fag og i hverdagen. Skoleklasser har deltatt i dugnadene, og bare under de to siste Rydd et kulturminne-aksjonene skal det ha blitt investert rundt 85&nbsp;000 dugnadstimer.  


Via [[Senter for bygdekultur]] som utdanner håndverkere innen tradisjonelle byggeteknikker og materialbruk, og dessuten innen treskjæring, søker stiftelsen blant annet å støtte kommuner som trenger kompetanse for å vedlikeholde kirker, museer og andre bygningsmasser. Senteret arrangerer og er fagansvarlig for (praktiske) kurs i materiallære, byggeteknikk og byggetekniske spørsmål med hensyn til for eksempel vernede og verneverdige bygg.  
Via [[Senter for bygdekultur]] som utdanner håndverkere innen tradisjonelle byggeteknikker og materialbruk, og dessuten innen treskjæring, søker stiftelsen blant annet å støtte kommuner som trenger kompetanse for å vedlikeholde kirker, museer og andre bygningsmasser. Senteret arrangerer og er fagansvarlig for (praktiske) kurs i materiallære, byggeteknikk og byggetekniske spørsmål med hensyn til for eksempel vernede og verneverdige bygg. Stiftelsen har også inngått et kommunesamarbeid som blant annet innebærer profilering av kommunenes kulturminner på stiftelsens hjemmeside. Pr. 2010 omfatter samarbeidet 44 kommuner. Disse finner du under [http://www.http://www.kulturarv.no/kommunar/?id=0 "Kulturminner i kommunene"]


==Litteratur/omtaler==
==Litteratur/omtaler==
19

redigeringer