Norsk Langbuelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Carpe Arcum betyr Grip Buen
Foto: Tinizarai/Dahl

Norsk Langbuelag er en forening startet i 1999 som skal fremme historisk bueskyting og buemakeri. Årlige uoffisielle NM, ute og inne med medlemmer over hele landet. Grunnleggeren er Truls Erik Dahl, eller "Truls med bogen" han heter.

Første vinner av NM lengde 2001
Foto: TED

Inspirasjonen til bueskyting og buemaking kom under arbeidet med biografien «Gabriel Scott et levnetsløp» i 1995.

Forfatteren Gabriel Scott (1874-1958), som var en meget habil pistolskytter og våpensamler spurte seg: «Hvorfor har de gjort det av med Einar Tambarskjælves kjække idrett?»

Første vinner av presisjon NM 2001
Foto: TED

I 1911 intervjuet maler og forfatter Christian Krogh, Scott i avisen «Tidens Tegn». Scott ville bare snakke om pil og bue. Krogh som har tegnet det ikonikse bilde av «Einar Tambarskjelve» i Snorre, får gjennomgå for sin manglende kunnskap om buer: «Buen ville jo ikke kunne tatt livet av en skjære engang» sier Scott til Krogh.

1999 var året første NM fant sted på Sørlandet nærmere bestemt på jordene utenfor Håvåg kirke, der Scott vokste opp. Kun lengdeskyting sto på programmet, vinneren var Ketil Harket, landets dyktigste bygger av indianerbuer. Det regnet og blåste kolossalt den dagen så pilene hans forsvant åt skogen, men alle var enige om at han skjøt desidert lengst.

2001. Norgesmesterskap på Vikingedagene, Mønevann, Lørenskog. Her var det mer ordnede former. Lengdeskytingen forgikk med tillatelse på Losbys golfklubbs «driving range» til golfernes store irritasjon. Vinneren ble arkitekt Sigmund Skeie fra Oslo som skjøt nøyaktig 100 meter. Presisjonskytingen ble vunnet av Per Nordby, også han fra Oslo.

2004 var året det første medlemsbladet kom ut. Toxofil som på gresk betyr bueelsker.

2005 Ledelsen i NL reiser på pilegrimsferd til buemakeren Pip Bickerstaffe og Sherwoodskogen,

2006 var året da lederen var invitert til nordsamene i Karasjok og sørsamene på Snåsa for å undervise i å lage «samebuen», en kunst som for samefolket mer eller mindre har gått i glemmeboken. Norsk Samisk Langbuelag ble opprettet med leder Even A. Bjørsmo.

Samme år var det NM på Stiklestad, NL har hatt flere NM på historisk grunn. Norges Bueskytterforbund hadde ting i Kristiandsand det året, NLs reperesentanter sammen med president Per Bolstad sørget for at Trad bueskyting ble offisiell idrettsgren, samt at «historisk» ble en egen klasse. Noen år senere trakk NL seg ut av Norsk Bueskytterforbund, som en av de største klubbene.

Nils Torske første over 300 meter
Foto: TED-2008

2007 var det NM på Kaupang, ved Tønsberg, Norges eldste «bydannelse». Reklamefilm ble lagt ut på Youtube.[1] Samme år var det artilleriskyting på Jarlsberg gods utenfor Tønsberg. Ledelsen hadde vært i England og blitt inspirert av «Fraternity of St. George». Jordene rundt Jarlsberg minner litt om de store godsene i England. Her fikk man for første gang i moderne tid prøve «dropshots» på 100 til 300 meter. Etter den engelske inspirasjonen ble det bl.a. vedtatt i NL regelverk at: NL skulle være en hyggelig og vennlig forening» Lederen begynte nå å kalle seg kaptein. Premien, en 10 kilos rund Jarlsbergost gikk til Trond Kvitnes,. Han vant også den massive gullringen, som førstemann med over 500 poeng på en 60x60 Fitablink, på 18 m

2008. Nils Torske fikk reist en bauta etter seg med et bueskudd på 325 meter. Senere, og hittil lengste skudd er uført av Ivar (Kviljo) Malde på 392 meter. Foreningen hadde i 2008 117 medlemmer. I flere år har det vært avholdt NM på Middelalderdagene i Oslo og Hamarkaupangen.

2009 Nordens beste hestebueskytter Arnt Johnny Alme "Crazy Horse", Sandane, besøker NL for demonstrasjon.[2]

2010. NM på Hjørungagård i Gudbransdalen, som ligger sentralt i landet trakk hele 110 deltagere. Samme år reiste kapteinen til trad-bue treff til Sørkorea som eneste skandinav. 38 land deltok.[3]

Av mangel på et konsistent regelverk har det oppstått noen uheldige kontroverser. En unggutt på 15 år skjøt lengre enn de voksne på et NM, men fikk ikke bli norgesmester fordi han var for ung. På Stiklestad NM gav en dommer ti ekstra poeng ekstra fordi det var et så «vakkert» skudd. I det første eksempelet holdt man seg til regelverket som tilsier at en junior ikke kan bli norgesmester. I neste eksempel fravek man regelverket som førte til at den med høyeste poengsum mistet sitt norgesmesterskap. Regelverket har etter hvert fått preferanser med hensyn til autentisitet, der en etterstreber klesdrakt fra norsk middelalder, nærmere bestemt fra år 1284. De senere årene frem til 2016 har innendørs NM funnet sted i hallen til Moss bueskyttere. Hjemmesider: [4]

Kilder

  • Morten Wilmann og Truls Erik Dahl

Eksterne lenker