Notodden

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. apr. 2024 kl. 08:52 av Siri Iversen (samtale | bidrag) (satt inn bilde)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Storgata på Notodden, fotografert under bluesfestivalen i 2013.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Notodden er en by i Telemark, med omkring 8700 innbyggere (2012). Den vokste fram som et industristed etter at Norsk Hydro oppretta et stort anlegg der i 1905. I perioden 1905 til 1920 vokste befolkninga fra færre enn 900 til over 6500 mennesker. I 1913 ble Notodden kjøpstad. Industrien er nå for det meste borte, men nye virksomheter har kommet til. Den internasjonale musikkfestivalen Notodden Blues Festival trekker årlig tusener av mennesker til byen.

Stedets industrihistorie var før åpninga av Norsk Hydros anlegg knytta til sagbuk og tømmerfløting. I 1861 åpna Norsjø-Skienkanalen, noe som gjorde mulighetene for fortjeneste langt bedre. Det var Tinnelva som lokka Hydro til Notodden, fordi den kunne levere kraft til fabrikkanlegget. I 1910 kom nok en viktig arbeidsplass da Tinfos jernverk ble etablert på Notodden. Også jernverket utnytta kraft fra Tinnfossen.

Byen ble i 1913 skilt ut fra Heddal kommune. Den ble i 1964 slått sammen med Heddal og det meste av Gransherad kommune, samt en del av Hovin.

Både Hydro og Tinfos skulle sette sterkt preg på industribyen som vokste fram. Derfor så det også dystert ut fra Hydros aktivitet ble mindre og mindre, mens Tinfos stadig tydeligere gikk mot nedleggelse. I 1987 var det kroken på døra for jernverket, og mange innbyggere sto uten jobb. Hydro fulgte etter i 2001, da aktiviteten i Notodden ble nedlagt.

Hydro åpna i forbindelse med nedleggelsen Notodden Næringspark, hvor det kom en god del nye arbeidsplasser. Kombinert med andre tiltak for å holde hjula i gang førte det til at massefraflytting ble forhindra.

Den årvisse Bluesfestivalen er et barn av undergangsstemningen som fulgte nedleggelsen av Tinfos i 1987. Flere kjente norske bluesmusikere hadde tilknytning til Notodden, og de slo hodene sammen for å få i gang noe som kunne skape optimisme i byen. Allerede i 1988 ble den første festivalen arrangert med kapital initiativtagerne selv hadde måttet garantere for. Det ble 2000 besøkende det første året, nok til at kassekreditten ikke måtte brukes, og det lå klart for å fortsette neste år. Festvalen har i løpet av årene blitt en av de største bluesfesivalene i verden, og har trukket store, internasjonale artister. Den gir også en kjærkommen innsprøyting av penger i byens kasser når de rundt 20 000 besøkende (2013) skal spise og drikke. Mellom 600 og 700 frivillige, de fleste fra Notoddenområdet, utfører et stort arbeid for å gjennomføre festivalen.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.55935° N 9.2585° Ø