Ole Blichseth: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
(illustrasjoner)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
'''[[Ole Blichseth]]''' (født 20. mars 1913 i [[Nordlia]] i [[Østre Toten]], død?) var kunstmaler. Han var spesielt kjent som portrettmaler, men malte også garder og tun. I hjembygda Nordlia i Østre Toten laga han malerier av blant annet småbruket [[Mekket]] og garden [[Dælin (Kraby-Dælin)]].  
{{thumb høyre|Dælin Ole Blichseth.jpg|Dælin i Nordlia, malt av Blichseth (1936)}}
{{thumb høyre|Ole Blichseth Anders Sandvig.jpg|Tegninga av Anders Sandvig (1942)}}
'''[[Ole Blichseth]]''' (født 20. mars 1913 i [[Nordlia]] i [[Østre Toten]], død?) var kunstmaler og tegner. Han var spesielt kjent som portrettkunstner, men malte også garder og tun, blant annet i hjembygda Nordlia.  


== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
Linje 12: Linje 14:
Blichseth-familien flytta rundt 1934 til Lillehammer, for butikken i Nordlia gikk dårlig. I dølabyen starta de en ny forretning like ved stasjonen. Butikken er nedlagt, men fortsatt (2013) kalles bygningen for ''Blikset-hjørnet''.
Blichseth-familien flytta rundt 1934 til Lillehammer, for butikken i Nordlia gikk dårlig. I dølabyen starta de en ny forretning like ved stasjonen. Butikken er nedlagt, men fortsatt (2013) kalles bygningen for ''Blikset-hjørnet''.


Ole Blichseth begynte å male portetter av folk. Dette foregikk til dels på gata på Lillehammer og i Oslo. I tillegg malte han portretter etter avtale, blant annet [[Maihaugens]] grunnlegger, [[Anders Sandvig]].  
Ole Blichseth begynte å male og tegne portetter av folk. Dette foregikk til dels på gata på Lillehammer og i Oslo. I tillegg gjorde han portretter etter avtale, blant annet en tegning av [[Maihaugens]] grunnlegger, [[Anders Sandvig]] (1942). Denne sendte han inn til Statens Kunstutstilling, men det er usikkert om han ble antatt. Et annet verk, av en gard i Venabygda i Ringebu, ble også refusert.
 


Han malte flere gardsbruk. I Østre Toten laga han malerier av blant annet småbruket [[Mekket]], gardene [[Dælin (Kraby-Dælin)]] og [[Askjum (Østre Toten)|Askjum]].


== Annet yrkesliv? ==
== Annet yrkesliv? ==



Sideversjonen fra 29. apr. 2013 kl. 10:17

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Ole Blichseth (født 20. mars 1913 i Nordlia i Østre Toten, død?) var kunstmaler og tegner. Han var spesielt kjent som portrettkunstner, men malte også garder og tun, blant annet i hjembygda Nordlia.

Bakgrunn

Han vokste opp på Nordliens Meieri, som sønn av Even og Borghild Blichseth. Meieriet ble grunnlagt av bestefaren Ole F. Blichset, som Ole var oppkalt etter. På 1900-tallet var det ikke lenger meieridrift her, men landhandleri. Faren Even bygde i 1911 den store butikkbygningen, seinere kalt Nordlia Handel, som sto på nersida av fylkesveg 33. Familien bodde i leiligheta i andre etasje, slik kjøpmannsfolk gjerne gjorde på denne tida.

Ole Blichseth gikk på folkeskolen i Nordlia og deretter (muligens???) middelskolen på Gjøvik.

Malerkarriere

Blichseth-familien flytta rundt 1934 til Lillehammer, for butikken i Nordlia gikk dårlig. I dølabyen starta de en ny forretning like ved stasjonen. Butikken er nedlagt, men fortsatt (2013) kalles bygningen for Blikset-hjørnet.

Ole Blichseth begynte å male og tegne portetter av folk. Dette foregikk til dels på gata på Lillehammer og i Oslo. I tillegg gjorde han portretter etter avtale, blant annet en tegning av Maihaugens grunnlegger, Anders Sandvig (1942). Denne sendte han inn til Statens Kunstutstilling, men det er usikkert om han ble antatt. Et annet verk, av en gard i Venabygda i Ringebu, ble også refusert.

Han malte flere gardsbruk. I Østre Toten laga han malerier av blant annet småbruket Mekket, gardene Dælin (Kraby-Dælin) og Askjum.


Annet yrkesliv?

Kilder og litteratur