Oppdalen Lille Misjonsforening (Lunner): Forskjell mellom sideversjoner

korr.
Ingen redigeringsforklaring
(korr.)
 
(5 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:HF2008 41 10.jpg|miniatyr|Det første misjonsmøtet i Oppdalen lille misjonsforening ble avholdt her, hos landhandler O. Hansen. Foto: Randsfjordmuseet]]
<onlyinclude>{{thumb|HF2008 41 10.jpg|Det første misjonsmøtet i Oppdalen lille misjonsforening ble avholdt her, hos landhandler O. Hansen.|[[ Randsfjordmuseet]]}}
'''[[Oppdalen Lille Misjonsforening (Lunner)|Oppdalen lille misjonsforening]]''' i [[Lunner]] kommune ble stiftet 12. februar 1900, med medlemmer fra nedre eller vestre del av Nordre Oppdalen og Viggadalen, fra Betania til Volla. Foreningen ble utskilt fra [[Østre Lunner kvinneforening]], som var stiftet i 1862. Foreningen er tilsluttet [[Det Norske Misjonsselskapet]].  
'''[[Oppdalen Lille Misjonsforening (Lunner)|Oppdalen lille misjonsforening]]''' i [[Lunner kommune]] ble stiftet 12. februar 1900, med medlemmer fra nedre eller vestre del av Nordre Oppdalen og Viggadalen, fra Betania til Volla. Foreningen ble utskilt fra [[Østre Lunner Kvinneforening]], som var stiftet i 1862. Foreningen er tilsluttet [[Det Norske Misjonsselskap]].  


Det første møtet i Oppdalen lille misjonsforeningen ble avholdt hos ekteparet Ingeborg T. Hansen og landhandler Ole Hansen på Sand. Da ble Anna Løkenbakken valgt som den første lederen og Otta Coldevin ble kasserer. Av den første regnskapsboka ser en at det første møtet innbrakte 6,43 kroner i misjonsbøssa. På "Kaffefest" hos landhandler Ole Hansen og Ingeborg T. Hansen kom det inn 39 kroner. Med gave på regnskapsmøtet på 37,25 kroner ble det første årsresultatet 131,95 kroner.  
Det første møtet i Oppdalen lille misjonsforening ble avholdt hos ekteparet Ingeborg T. Hansen og landhandler Ole Hansen på Sand. Da ble Anna Løkenbakken valgt som den første lederen og Otta Coldevin ble kasserer. Av den første regnskapsboka ser en at det første møtet innbrakte 6,43 kroner i misjonsbøssa. På «Kaffefest» hos landhandler Ole Hansen og Ingeborg T. Hansen kom det inn 39 kroner. Med gave på regnskapsmøtet på 37,25 kroner ble det første årsresultatet 131,95 kroner.</onlyinclude>


Fra 1920, og i årrekke, er det to beløp pr møte i foreningens regnskapsbok. En inntekt på bøsse og en inntekt på utlodning. Det var utlodning som stort sett ga mest inntekt. Pengene ble noen få år fordelt på flere selskaper: Det Norske Misjonsselskap, Israelmisjonen, Landsindremisjonen og Lunner indremisjon, noen år også til "Utdannelse av kvinnelige misjonærer". Men etterhvert gikk alle inntekter til Det Norske Misjonsselskap.  
Fra 1920, og i en årrekke, er det to beløp pr møte i foreningens regnskapsbok. En inntekt på bøsse og en inntekt på utlodning. Det var utlodning som stort sett ga mest inntekt. Pengene ble noen få år fordelt på flere selskaper: Det Norske Misjonsselskap, Israelmisjonen, Landsindremisjonen og Lunner indremisjon, noen år også til "Utdannelse av kvinnelige misjonærer". Men etterhvert gikk alle inntekter til Det Norske Misjonsselskap.  


Møtene ble holdt på omgang hos medlemmene, og det var et møte pr måned, fra kl. 17 til kl. 20. Av og til var det møte på Betania, og det første ser ut til å ha vært holdt i 1917. En gang om sommeren var det misjonsfest, kalt "løvsalfest". Det var alminnelig den første tiden at barna var med på møtene. Møtene skapte et sosialt fellesskap, et nabo fellesskap. Forkynnelse og orientering om misjonsarbeidet har vært sentralt. Slik lærte kvinnene om kulturer, langt utenfor Norge. Oppdalen lille misjonsforening hadde i 1900 19 medlemmer og i tiden rundt 1912 i alt 23 medlemmer. I 1933 hadde foreningen 29 medlemmer. I 1983 hadde foreningen 12 medlemmer.   
Møtene ble holdt på omgang hos medlemmene, og det var et møte pr måned, fra kl. 17 til kl. 20. Av og til var det møte på Betania, og det første ser ut til å ha vært holdt i 1917. En gang om sommeren var det misjonsfest, kalt "løvsalfest". Det var alminnelig den første tiden at barna var med på møtene. Møtene skapte et sosialt fellesskap, et nabofellesskap. Forkynnelse og orientering om misjonsarbeidet har vært sentralt. Slik lærte kvinnene om kulturer, langt utenfor Norge. Oppdalen lille misjonsforening hadde i 1900 19 medlemmer og i tiden rundt 1912 i alt 23 medlemmer. I 1933 hadde foreningen 29 medlemmer. I 1983 hadde foreningen 12 medlemmer.   


Oppdalen lille misjonsforening feiret 100 års jubileum med gudstjeneste og kirkekaffe i [[Nordre Oppdalen kapell]] 19.3.2000, og 110 års jubileum på samme måte 14.2.2010.
Oppdalen lille misjonsforening feiret 100-årsjubileum med gudstjeneste og kirkekaffe i [[Nordre Oppdalen kapell]] 19.3.2000, og 110-årsjubileum på samme måte 14.2.2010.


Foreningen oppbevarer arkivet sitt hos [[Opplandsarkivet]] avd. [[Randsfjordmuseet]], ved [[Hadeland Folkemuseum]].
Foreningen oppbevarer arkivet sitt hos [[Opplandsarkivet]] avd. [[Randsfjordmuseet]], ved [[Hadeland Folkemuseum]].
Linje 25: Linje 25:


[[Kategori:Lunner kommune]]
[[Kategori:Lunner kommune]]
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Misjonsforeninger]]
[[Kategori:Misjonsforeninger]]
[[Kategori:Etableringer i 1900]]
[[Kategori:Etableringer i 1900]]
{{bm}}
{{F1}}
Veiledere, Administratorer
173 547

redigeringer