Oslo lufthavn

Oslo lufthavn (OSL) er Norges hovedflyplass. Flyplassen er lokalisert i kommunene Ullensaker og NannestadRomerike i Akershus. Flyplassen har adresse Edvard Munchs veg, med terminalbygningen lokalisert ved LufthavnvegenGardermoen i Ullensaker kommune. Også hoveddelen av flyplassens øvrige bygningsmasse ligger i Ullensaker. Deler av rullebanene strekker seg inn i Nannestad kommune.

Motiv fra terminalbygningen ved Oslo lufthavn.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

Oslo lufthavn ble åpnet 8. oktober 1998, og tok da over som landets hovedflyplass etter Oslo lufthavn Fornebu i Bærum. Flyplassens offisielle navn var Oslo lufthavn Gardermoen fram til 5. juni 2013. Arkitekt for passasjerterminalen var Aviaplan, et samarbeid mellom flere arkitektfirmaer. Hovedarkitekt var Gudmund Stokke.

Lufthavnen har to parallelle rullebaner som måler henholdsvis 3600 meter og 2950 meter. Gardermoen flystasjon er betegnelsen på den militære delen av lufthavnsområdet, som opereres av Luftforsvaret.

Flyplassen ble utvidet med en ny pir ("Pir Nord") i 2017 (byggestart i 2013). Denne piren brukes både for innenriks- og utenriksflygninger, fordelt på to plan.

Galleri

Kilder og referanser