Postgangen Christiania-København 1647-1814: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Legger til {{bm}}
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Legger til {{bm}})
 
(237 mellomliggende versjoner av 11 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Fet skrift]]'''
<onlyinclude>{{thumb|Hannibal Sehested.jpg|[[Hannibal Sehested]], stattholder i Norge 1642-1651 (kopi av maleri utført av Karl von Mander, Wedellsborg).}}
<onlyinclude>Postverket ble formelt opprettet i 1647 med forbindelsen mellom Christiania og København som hovedrute. I artikkelen følges postforbindelsen mellom de to byene frem til unionen mellom Danmark og Norge ble oppløst i 1814. Da Postverket ble opprettet, hørte hele strekningen mellom de to byene til unionen, bortsett fra et smalt belte langs Göta elv. Da unionen ble oppløst, hørte hele strekningen mellom Svinesund og Helsingborg til Sverige. I artikkelen er konsekvensene av de tapte områdene en viktig del for forståelsen av problemer i postforbindelsen.<br /> Effektiviteten i postfremføringen avhang av tilstanden til transportnettet (samferdselen), og det er en viktig oppgave hos prosjektgruppen  med akronymet Samkult å følge utviklingen i alle grenene av samferdsel. Akronymet Samkult står for ''sam''ferdsel, ''kul''tur og ''t''eknologi, og første delen av prosjektet, Samkult 1,  dekker årene fra 1647 til 1814. I alt omfatter Samkult 1 syv artikler, se artikkel 1 for gjennomgang av omfanget. Den foreliggende artikkel utgjør nr 2 i samlingen av 7 artikler.
'''[[Postgangen Christiania-København 1647-1814]]''' ble den viktigste i rutenettet til [[Postverket]] som ble formelt opprettet i [[1647]] av [[Hannibal Sehested]] da han var stattholder i Norge. Sehested var kongens svigersønn, en maktfull person og kongens viktigste representant i Norge. I artikkelen følges postforbindelsen mellom de to byene frem til [[Danmark-Norge|unionen]] mellom [[Danmark]] og [[Norge]] ble oppløst i [[1814]]. Da Postverket ble opprettet, hørte hele strekningen mellom de to byene til unionen, bortsett fra et smalt belte langs Göta elv. Da unionen ble oppløst, hørte hele strekningen mellom [[Svinesund]] og Helsingborg til [[Sverige]]. I artikkelen er konsekvensene av de tapte områdene en viktig del for forståelsen av problemer i postforbindelsen.  
</onlyinclude><br /> 


Effektiviteten i postfremføringen avhang av tilstanden til transportnettet (samferdselen), og det er en viktig oppgave hos prosjektgruppen som kaller seg samkultgruppen å følge utviklingen i alle grenene av samferdsel. Ordet [[Forside: Samferdsel, kultur og teknologi|Samkult]] står for ''sam''ferdsel, ''kul''tur og ''t''eknologi, og første delen av prosjektet, [[Samkult 1]],  dekker årene fra [[1647]] til [[1814]].</onlyinclude> I alt omfatter Samkult 1 syv artikler, se også lenken i denne artikkelen. Artikkel 1, [[Postgangen 1647-1814 i Norge|Samkult 1]], behandler forutsetningene for opprettelsen av postvesenet, konsekvensene av opprettelsen og en gjennomgang av de sidene ved virksomheten som var felles for alle de 6 postløypene. Artikkel 1 er konsentrert om institusjonelle og organisatoriske forhold i unionen, i samferdselen og i postvesenet. Den behandler også teknologiske problemstillinger, veiredskap, veihold, veilovgivning, hyppig brukte enheter for mynt, mål og vekt og ferdselen i unionstiden.
 


== Christiania og København,
== Christiania og København, navene i rutenettet ==
 
[[Oslo]] hadde vokst frem i skjæringspunktet mellom en god havn og flere viktige veier eller allfarveier som de ble kalt. Den gangen ble imidlertid en hovedvei i by kalt stret, mens allmenninger var smale gater som nærmest gikk vinkelrett på stretene. Sentrum i Oslo lå ved munningen av elven [[Alna]]. I dag er strøket kjent som [[Gamlebyen (Oslo)|Gamlebyen]]. Et annet tyngdepunkt i bosetting var ved [[gamle Aker kirke]]. I [[Middelalderen]] sto vannstanden et par meter høyere enn i dag, og Akerselva var seilbar et godt stykke oppover. På den andre siden av [[Bjørvika]] ruvet [[Akershus festning]].  Da arbeidene på Akershus festning ble intensivert mot slutten av 1500-tallet, trengte festningen stein til byggearbeidet. En kjørevei ble anlagt fra festningen i retning mot [[Akerselva]] (Nedre Foss), over elva og videre mot [[Galgeberg (Oslo)|Galgeberg]], hvor det var steinbrudd. Det er alminnelig oppfatning at den eldste kjøreveien i landet er veien mellom [[Kongsberg]