Rødtvet (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jun. 2009 kl. 13:19 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Ny side: '''Rødtvet''' er et strøk i Grorud bydel i Oslo. Det omfatter bebyggelsen nord og nordvest for T-banen og motorveien ved Rødtvet T-banestasjon, øst for Årvollåsen. Navnet ha...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Rødtvet er et strøk i Grorud bydel i Oslo. Det omfatter bebyggelsen nord og nordvest for T-banen og motorveien ved Rødtvet T-banestasjon, øst for Årvollåsen.

Navnet har strøket etter Rødtvet gård, gårdsnummer 90/1, som i dag har adresse Rødtvetveien 14. Første ledd har uviss opprinnelse, mens -tvet kommer av norrønt þveit, som betyr "lite jorstykke". Gården er kjent fra middelalderen, og i et brev fra 1425 som er omtalt i Akershusregisteret, lå gården under klosteret på Hovedøya. Rødtvet var en av de helt få gårdene som var i drift på 1400-tallet, etter Svartedauden hadde lagt store deler av Groruddalen øde. Etter reformasjonen ble gården krongods, og i 1663 ble den solgt til biskop Henning Stockfleth. Våningshuset som står i dag er bygget av Anders Sørli i empirestil i 1825.

På Rødtvet har det vært drevet mange slags småindustri, både i tilknytning til gården og ellers. Fra 1835 lå det teglverk her, dessuten har det vært steinindustri, kakkelovnfabrikk og pottemakeri. Fra 1960-årene bygget Selvaag og andre boligblokker her. Rødtvet skole åpnet i 1962 som barne- og ungdomsskole (seinere ble ungdomsskoledelen flyttet til Apalløkka). Rødtvet kirke ble innviet i 1978.

Kilder

Sollied, Henning 1947: Akersgårder - Hovedbølenes eierrekker, utgitt av Akers sogneselskap Oslo byleksikon, fjerde utgave, 2000, Kunnskapsforlaget