Rikard Kaarbøs gate 10 (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 8. feb. 2010 kl. 09:43 av Gunnar Reppen (samtale | bidrag) (Tillegg)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre

Rikard Kaarbøs gate 10 er en markant murbygning i «Gågata» og ble oppført av bakermester John Sumstad i 1913/1914 etter at hans opprinnelige trebygning på tomten ble ødelagt av brann i juli 1912. Byggetegningene ble utarbeidet av murmester Peder Øverland i 1913. De viser i første etasje bakeriutsalget og ytterligere et butikklokale, i andre etasje en leilighet, i tredje etasje ytterligere en leilighet, og i loftsetasjen fire rom, alle benevnt «værelse», samt et kjøkken. Bakermester Peder Moen hadde gått i lære hos Sumstad og overtok virksomheten ca. 1930 og drev den til sin død i 1973. Enken, Ingrid Moen holdt deretter bakeriet i gang til ca. 1975. I butikklokalet ved siden av bakeriutsalget var det i sin tid en kiosk som var drevet av frøken Giæver (antakelig under navnet Orient). På slutten 1950-tallet ble kiosken overtatt av Hilmar Budahl under navnet «Hilmar Budahl Frukt og Tobakk».

I 1930-årene var bygningen omgjort til et lite hotell under navnet «Hotell Royal». Ifølge Hanna Kvanmos barndomserindringer i boka Dommen var det to søstre fra gården Kjelmoen i Målselv som drev hotellet. (Kvanmos beretning er noe upresis hva angår navn hun husker.) Den ene het Anna Andreasdatter Kjellmo (født 25.oktober 1894 – død 7.april 1964) som senere ble gift med musikkløytnant Georg Tønseth.

Kvanmo kjente hotellet fordi hennes far bodde i et av kvistværelsene i huset. I første etasje husker hun at det var to butikker – et bakeriutsalg med selve bakeriet i et tilbygg i bakgården og en liten fruktforretning som het «Orient». I andre etasje var det tre store gjesterom mot gata og et utpakningsrom for reisende handelsmenn. I tredje etasje var det bare ett gjesterom pluss salong, spisestue, kjøkken og en liten resepsjon. På kvisten var det to rom med begrenset takhøyde og med vindu i taket. På det ene rommet bodde en tredje søster av innehaverne – og på det andre hennes far Kornelius Seberg Meyer Hansen (f. 1903) Han var bud for hotellet og soldat i Frelsesarmeen. (Han var på dette tidspunkt fraskilt fra Katinka, Hannas mor, som bodde sammen med datteren i et tilbygg til Kaffistova to hus nedenfor.

Under okkupasjonstiden hadde tyskerne tatt hotellet i bruk til sikkerhetspolitiet (eller «Ortskommandantur»).

Kilde

  • Hanna Kvanmo: Dommen. Gyldendal 1990.
  • Informasjon fra Knut Saue. Harstad 2010.