Sagdalen stoppested: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Lenke)
(layout)
Linje 1: Linje 1:
'''Sagdalen stoppested''' ble åpnet for trafikk [[12. juli]] [[1938]].  
<onlyinclude>'''[[Sagdalen stoppested]]''' ble åpnet for trafikk [[12. juli]] [[1938]].  
Det var stor uenighet om hva navnet burde være. På forhånd var det foreslått fem alternativer: Gisle, Gisledal, Sagdal, Seglen og [[Stalsberg]]. Vi ser at det var to som dreide seg om Gisle, og det nåværende navnet [[Sagdalen]] var altså ikke foreslått – i hvert fall ikke i bestemt form. Seglen var navnet på den første bomvokteren for [[Gamle Strømsvei (Skedsmo)| Gamle Strømsvei]] som i rundt 50 år gikk i plan med jernbanen. Etter en inngående drøfting ble det til slutt flertall for navnet Sagdalen i Skedsmo herredsstyre.
Det var stor uenighet om hva navnet burde være. På forhånd var det foreslått fem alternativer: Gisle, Gisledal, Sagdal, Seglen og [[Stalsberg]]. Vi ser at det var to som dreide seg om Gisle, og det nåværende navnet [[Sagdalen]] var altså ikke foreslått – i hvert fall ikke i bestemt form. Seglen var navnet på den første bomvokteren for [[Gamle Strømsvei (Skedsmo)| Gamle Strømsvei]] som i rundt 50 år gikk i plan med jernbanen.</onlyinclude> Etter en inngående drøfting ble det til slutt flertall for navnet Sagdalen i Skedsmo herredsstyre.
NSB satte likevel opp skilt med navnet Sagdal. Først etter noen uker ble det endelige navnet fastsatt til Sagdalen. [http://www.norsk-jernbanemuseum.no Norsk Jernbanemuseum]s bibliotek i Hamar har opplyst at den nærmeste rutetabell de finner gjelder for perioden 15.-31. oktober 1938. Her er Sagdalen allerede tatt i bruk som navn på det nye stoppestedet. Dermed var navnestriden avblåst.
NSB satte likevel opp skilt med navnet Sagdal. Først etter noen uker ble det endelige navnet fastsatt til Sagdalen. [[Norsk Jernbanemuseum]]s bibliotek i Hamar har opplyst at den nærmeste rutetabell de finner gjelder for perioden 15.-31. oktober 1938. Her er Sagdalen allerede tatt i bruk som navn på det nye stoppestedet. Dermed var navnestriden avblåst.


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
* Bunæs, Steinar: ''Gisledal mølle – et hundreårs minne for Strømmen.'' Utgitt av Sagelvas venner og Strømmen Vel 2007.
* Bunæs, Steinar: ''Gisledal mølle – et hundreårs minne for Strømmen.'' Utgitt av Sagelvas venner og Strømmen Vel 2007.
* Strømmen Blad, juli 1938.  
* Strømmen Blad, juli 1938.  
* [http://www.norsk-jernbanemuseum.no Norsk Jernbanemuseum]


[[Kategori: Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Strømmen]]
[[Kategori: Strømmen]]
[[Kategori: Jernbane]]
[[Kategori: Jernbane]]

Sideversjonen fra 11. mar. 2010 kl. 15:35

Sagdalen stoppested ble åpnet for trafikk 12. juli 1938. Det var stor uenighet om hva navnet burde være. På forhånd var det foreslått fem alternativer: Gisle, Gisledal, Sagdal, Seglen og Stalsberg. Vi ser at det var to som dreide seg om Gisle, og det nåværende navnet Sagdalen var altså ikke foreslått – i hvert fall ikke i bestemt form. Seglen var navnet på den første bomvokteren for Gamle Strømsvei som i rundt 50 år gikk i plan med jernbanen. Etter en inngående drøfting ble det til slutt flertall for navnet Sagdalen i Skedsmo herredsstyre. NSB satte likevel opp skilt med navnet Sagdal. Først etter noen uker ble det endelige navnet fastsatt til Sagdalen. Norsk Jernbanemuseums bibliotek i Hamar har opplyst at den nærmeste rutetabell de finner gjelder for perioden 15.-31. oktober 1938. Her er Sagdalen allerede tatt i bruk som navn på det nye stoppestedet. Dermed var navnestriden avblåst.

Litteratur og kilder

  • Bunæs, Steinar: Gisledal mølle – et hundreårs minne for Strømmen. Utgitt av Sagelvas venner og Strømmen Vel 2007.
  • Strømmen Blad, juli 1938.
  • Norsk Jernbanemuseum