Senstadverket: Forskjell mellom sideversjoner

setter inn bilde
(ny kategori)
(setter inn bilde)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Senstadverket]]''' (Sendstad teglverk) var et teglverk på [[Nes på Hedmarken]], i den nåværende [[Ringsaker kommune]]. Verket var i drift fra 1860 til 1927.
{{thumb høyre|Sendstad teglverk tørkehus.jpg|Verket med tørkehus og kalkmølle. Teglverkets egen båt, «Duen» ble brukt til å frakte stein.|Hedmarksmuseet (Digitalt Museum)}}'''[[Senstadverket]]''' (''Sendstad teglverk'') var et teglverk på [[Nes på Hedmarken]], i den nåværende [[Ringsaker kommune]]. Verket var i drift fra 1860 til 1927.


Som på naboeiendommen [[Mengshol (gard på Nes)|Mengshol]] er det store leireforekomster på garden [[Senstad]], og i 1860 starta [[Ole Sendstad]] et teglverk på eiendommen sin. Dette var omtrent samtidig som [[Gjøvik]] ble grunnlagt, og da Senstad lå rett overfor byen, er det grunn til å tru at Ole Sendstad så et stort, potensielt marked der. Verket ble lagt ca. 20 meter fra mjøsstranda, litt sør for garden. I 1880 ble det bygd ei ny steinbrygge, og virksomheten ble da flytta helt ned i vannkanten.
Som på naboeiendommen [[Mengshol]] er det store leireforekomster på garden [[Senstad]], og i 1860 starta [[Ole Sendstad]] et teglverk på eiendommen sin. Dette var omtrent samtidig som [[Gjøvik]] ble grunnlagt, og da Senstad lå rett overfor byen, er det grunn til å tru at Ole Sendstad så et stort, potensielt marked der. Verket ble lagt ca. 20 meter fra [[Mjøsa|mjøsstranda]], litt sør for garden. I 1880 ble det bygd ei ny steinbrygge, og virksomheten ble da flytta helt ned i vannkanten.  
 
Storflommen i [[Mjøsa]] i 1927 betydde slutten for teglverket på Senstad. Hele verket ble satt under vann; brygga, teglverksplassen og store stabler med rå murstein ble ødelagt. Verst var det kanskje at teglovnen slo så store sprekker at den ikke lenger var brukbar. Også [[Mengsholverket|teglverket på Mengshol]] ble lagt ned etter flommen.


Storflommen i Mjøsa i 1927 betydde slutten for teglverket på Senstad. Hele verket ble satt under vann; brygga, teglverksplassen og store stabler med rå murstein ble ødelagt. Verst var det kanskje at teglovnen slo så store sprekker at den ikke lenger var brukbar. Også [[Mengsholverket|teglverket på Mengshol]] ble lagt ned etter flommen.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Veiledere, Administratorer
173 321

redigeringer