Skankeforeningen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. nov. 2023 kl. 00:43 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Skankeforeningen ble stiftet 22. mai 1982. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forskjellige grener av Skanke-ætten i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie. Navnet blir skrevet på flere måter som f.eks. Skancke og Schanche. Alle som bærer navnet Skanke, uavhengig av skrivemåte, eller tilhører en Skanke-slekt agnatisk eller kognatisk, kan bli medlem av foreningen.

Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk lavadelsslekt med opphav i Jemtland, som tilhørte Danmark-Norge inntil svenskene tok over etter freden i Brömsebro i 1645. Slekten føres tilbake til Jon i Ångsta (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til Isle of Man også i flere århundrer før dette.»

Foreningens våpenskjold er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.

Jon Mogensson Skanke (død 1617), Innvik, har etterkommere i både manns- og kvinnelinjer.

Eksterne lenker

Kilder

  • De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.