Skedsmo og Sørum Elektrisitetsforsyning: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 15: Linje 15:
==Oppstartstiden==
==Oppstartstiden==
{{thumb|E-verket Leirsund.JPG|Skedsmo & Sørums El.forsynings administrasjonsbygg oppført i 1956}}
{{thumb|E-verket Leirsund.JPG|Skedsmo & Sørums El.forsynings administrasjonsbygg oppført i 1956}}
I den første tiden fungerte styret som administrasjon, men det ble snart behov for driftsbestyrer, teknikker og ikke minst husrom for både administrasjon og lager og verksted. Et lager ble bygget ved [[Leirsund jernbanestasjon]] og plassen Nygård ble kjøpt for å huse administrasjonen. Det var små forhold den gang. I [[1915]] gikk lysverket til innkjøp av en brukt sykkel til montøren. Vinterstid måtte han gå på ski. Etter hvert ble det anskaffet en motorsykkel med sidevogn.
I den første tiden fungerte styret som administrasjon, men det ble snart behov for driftsbestyrer, teknikker og ikke minst husrom for både administrasjon, lager og verksted. Et lager ble bygget ved [[Leirsund jernbanestasjon]], og plassen Nygård ble kjøpt for å huse administrasjonen. Det var små forhold den gang. I [[1915]] gikk lysverket til innkjøp av en brukt sykkel til montøren. Vinterstid måtte han gå på ski. Etter hvert ble det anskaffet en motorsykkel med sidevogn.


I [[1922]] ble [[Hagbart Jacobsen]] ansatt som kasserer og senere forretningsfører. Han reiste rundt i Skedsmo og Sørum med hest for å innkassere strømavgiften. Under slike oppdrag var han utstyrt med revolver. Han hadde jobben helt til [[1967]] og er således sammen med [[Aage W Løchen]] som var driftsbestyrer fra [[1925]] til [[1960]], en markant person i verkets historie.
I [[1922]] ble [[Hagbart Jacobsen]] ansatt som kasserer og senere forretningsfører. Han reiste rundt i Skedsmo og Sørum med hest for å innkassere strømavgiften. Under slike oppdrag var han utstyrt med revolver. Han hadde jobben helt til [[1967]] og er således sammen med [[Aage W Løchen]], som var driftsbestyrer fra [[1925]] til [[1960]], en markant person i verkets historie.


De første drifteårene gikk ikke helt uten tekniske problemer. Kraftverket i Enebakk hadde til tider problemer med å levere nok strøm og holde spenningen. Det hendte ikke sjelden at folk klaget over ustadig lys og dårlig spenning. Strømmen kunne være borte lenge, ja det hente i dagevis. Dette førte til at styreformann Kjus gikk under navnet ”Mørkets Fader”.  Situasjonen bedret seg i 1925 da lysverket inngikk kontrakt med [[Akershus Elektrisitetsverk]] på [[Rånåsfoss]] om overtagelse av kraftleveransen.
De første driftsårene gikk ikke helt uten tekniske problemer. Kraftverket i Enebakk hadde til tider problemer med å levere nok strøm og holde spenningen. Det hendte ikke sjelden at folk klaget over ustadig lys og dårlig spenning. Strømmen kunne være borte lenge, ja det hendte i dagevis. Dette førte til at styreformann Kjus gikk under navnet ”Mørkets Fader”.  Situasjonen bedret seg i 1925 da lysverket inngikk kontrakt med [[Akershus Elektrisitetsverk]] på [[Rånåsfoss]] om overtagelse av kraftleveransen.


==Krigsårene==
==Krigsårene==
Veiledere, Administratorer
173 321

redigeringer