Staås batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 15. nov. 2008 kl. 20:54 av Dagstr (Samtale | bidrag) (Ny side: == Staåsbatteriet == ligger i Skiptvet kommune, og er et av de befestningsanlegg som ble bygget forut for unionsoppløsningen 1905. Batteriet ble bygget i 1902 - 1903 som forhånds...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Staåsbatteriet

ligger i Skiptvet kommune, og er et av de befestningsanlegg som ble bygget forut for unionsoppløsningen 1905. Batteriet ble bygget i 1902 - 1903 som forhåndsplanlagt stillingsområde for artilleriet på en liten høyde ved Staåsgården.

Batteriet har seks kanonstandplasser for 10,5 cm posisjonskanoner med store, dype ammunisjonsnisjer ved hver standplass. Bak standplassene ligger en liten høyde med rester etter siktebordet.

Batteriet har en forholdsvis liten utstrekning, men er kraftig oppbygget og i god stand.

Batteriet har front mot øst og en skuddvidde på åtte kilometer, og skulle sammen med Kjellåsbatteriet hindre en fiendtlig overgang fra Glomma ved Grønsund. Batteriet skulle også dekke nordover langs Glomma. Batteriet har visuell kontakt med Kjellsåsbatteriet og andre befestninger i området.

Batteriets konstruksjon viser en variasjon innenfor festningssystemer, og har stor militærhistoriskinteresse. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie.


Adkomst

Fra RV 115 er det skiltet til Sundås, etter ca 1100 m står det skilt til Staåsbatteriet.


Kilder

  • Nasjonale Festningtsverk[1]
  • Landsverneplan for Forsvaret