Stalsberghagen gravlund og krematorium: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
lenke
(Etableringsår justert.)
(lenke)
(11 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Stalsberghagen krematorium.jpg|thumb|Stalsberghagen krematorium 1966]]
{{thumb|Stalsberhagen kapell fra 1903.jpg|Stalsberghagen kapell fra 1903, fotografert 1917.}}
Rundt år [[1900]] ble det bestemt at det skulle anlegges ny kirkegård for [[Lillestrøm]] og [[Strømmen]] [[Stalsberghagen]]. Første begravelse fant sted 1. september [[1901]].
{{thumb|Stalsberghagen krematorium.jpg|Stalsberghagen krematorium 1966.|Odd H. Arnesen}}
'''[[Stalsberghagen gravlund og krematorium]]''' har adresse [[Øvre Rælingsvei]] 1 på [[Strømmen]]. Driften er basert på interkommunalt samarbeid, der [[Lørenskog]] samarbeider med [[Skedsmo]] og [[Rælingen]] om krematoriedriften, mens de andre kommunene også samarbeider om [[gravlund]]en. Også andre [[Romerike|romerikskommuner]] har avtaler om kremering, og det samlede antallet kremasjoner kommer opp i 500–550 årlig. Kapellene har livssynsnøytral utsmykning, og kapasiteten er henholdsvis ca. 200 og ca. 50 sitteplasser.


Femti år senere ble spørsmålet om et nytt gravkapell og krematorium reist. I februar [[1955]] ble planen presentert i et møte med 200 til stede. Det ble nedsatt en byggekomité med Helge Lindbeck som formann. Jan Inge Hovig ble engasjert som arkitekt – han ble få år senere landskjent for den storslåtte Ishavskatedralen i [[Tromsø]].
== Gravlunden ==
I år [[1900]] vedtok Skedsmo herredsstyre å anlegge '''Stalsberghagen gravlund''', etter at eiendommen Hagaløkka under [[Søndre Stalsberg (Skedsmo)|Søndre Stalsberg]] var innkjøpt to år tidligere. På det tidspunktet var kirkegårdene ved [[Skedsmo kirke]] og [[Lørenskog kirke]] de eneste innenfor den daværende [[Skedsmo kommune]], og det var behov for egen kirkegård for [[Lillestrøm]] og Strømmen. Lillestrøm hadde da en midlertidig kirke uten egen kirkegård, og Strømmen fikk ikke egen kirke før i [[1929]]. Første begravelse på gravlunden fant sted 1. september [[1901]].


I herredsstyremøte 20. juni [[1957]] ble det vedtatt å igangsette byggearbeidene med Harry Bråthen som entreprenør. Også [[Rælingen kommune]] og daværende Lillestrøm kommune var med på en mindre andel av anleggskostnadene, men [[Skedsmo kommune]] tok det vesentligste. Innvielsen fant sted 29. oktober [[1958]]. Det ble snart behov for ytterligere kapasitet, og i [[1990]] sto det lille kapellet klart for bruk.
== Krematoriet ==


'''[[Stalsberghagen gravlund og krematorium]]''' har adresse [[Øvre Rælingsvei]] 1 på [[Strømmen]]. Driften er basert på interkommunalt samarbeid, der [[Lørenskog]] samarbeider med [[Skedsmo]] og [[Rælingen]] om [[krematorie]]driften, mens de andre kommunene også samarbeider om [[gravlund]]en. Også andre [[Romerike|romerikskommuner]] har avtaler om kremering, og det samlede antallet kremasjoner kommer opp i 500–550 årlig. Kapellene har livssynsnøytral utsmykning, og kapasiteten er henholdsvis ca. 200 og ca. 50 sitteplasser.
Et enkelt kapell i tre ble oppført i [[1903]]. Dette gjorde tjeneste i mange år, men rundt [[1950]] meldte behovet seg for et større gravkapell med [[krematorium]]. I februar [[1955]] ble planen presentert i et møte med 200 til stede. Det ble nedsatt en byggekomité med Helge Lindbeck som formann. [[Jan Inge Hovig]] ([[1920]]-[[1977]]) ble engasjert som arkitekt – han ble få år senere landskjent for den vakre [[Harstad kirke]] og den særpregede [[Ishavskatedralen]] i [[Tromsø]].  


==Litteratur - Kilde==
I herredsstyremøte 20. juni [[1957]] ble det vedtatt å igangsette byggearbeidene med Harry Bråthen som entreprenør. Også [[Rælingen kommune]] og daværende [[Lillestrøm kommune]] var med på en mindre andel av anleggskostnadene, men [[Skedsmo kommune]] tok det vesentligste. Innvielsen fant sted 29. oktober [[1958]]. Det gamle kapellet ble da revet, men noen år senere ble det behov for ytterligere kapasitet, og i [[1990]] sto det lille kapellet klart for bruk.
* Strømmen og Skjetten menighetsblad 1982
 
==Kilder og litteratur ==
* Strømmen og Skjetten menighetsblad 1982.
* [[Bunæs, Steinar]] og Alf Stefferud 2008: ''Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene.'' Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
 
== Ekstern lenke ==
 
*[https://www.skedsmo.kommune.no/Kultur/Religion-og-livssyn/Kirker-og-kirkegarder/Stalsberghagen-gravlund-og-krematorium/ Skedsmo kommune: Stalsberghagen gravlund og krematorium.]


{{Lørenskog leksikon}}
{{Lørenskog leksikon}}


[[Kategori:Gravlunder i Akershus]]
{{artikkelkoord|59.944823|N|11.022501|Ø}}
 
[[Kategori:Gravlunder]]
[[Kategori:Krematorier]]
[[Kategori:Krematorier]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
Veiledere, Administratorer
172 705

redigeringer

Navigasjonsmeny