Stalsberghagen gravlund og krematorium: Forskjell mellom sideversjoner

Utvidet og noe omarbeidet for å kunne lenkes til alle berørte kommuner.
(Kategori:Skedsmo kommune og Strømmen lagt til.)
(Utvidet og noe omarbeidet for å kunne lenkes til alle berørte kommuner.)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Stalsberghagen gravlund og krematorium]]''' ligger i [[Øvre Rælingsvei]] 1 på [[Strømmen]]. Det er et interkommunalt samarbeid, der [[Lørenskog]] samarbeider med [[Skedsmo]] og [[Rælingen]] om [[krematorie]]driften, mens de andre kommunene også samarbeider om [[gravlund]]en. Også andre [[Romerike|romerikskommuner]] har avtaler om kremering, og det samlede antallet kremasjoner kommer opp i 500–550 pr. år, av hvilke Lørenskog står for ca. 80.
[[Bilde:Stalsberghagen krematorium.jpg|thumb|Stalsberghagen krematorium 1966]]
Rundt år [[1900]] ble det bestemt at det skulle anlegges ny kirkegård for [[Lillestrøm]] og [[Strømmen]] [[Stalsberghagen]]. Første begravelse fant sted 1. september [[1901]].


Gravlunden ble tatt i bruk i [[1903]], mens krematoriet ble bygd i [[1957]]. Det er senere utvidet og har nå to kapeller med livssynsnøytral utsmykning. Kapellene har henholdsvis ca. 200 og ca. 50 sitteplasser.
Femti år senere ble spørsmålet om et nytt gravkapell og krematorium reist. I februar [[1955]] ble planen presentert i et møte med 200 til stede. Det ble nedsatt en byggekomité med Helge Lindbeck som formann. Jan Inge Hovig ble engasjert som arkitekt – han ble få år senere landskjent for den storslåtte Ishavskatedralen i [[Tromsø]].
 
I herredsstyremøte 20. juni [[1957]] ble det vedtatt å igangsette byggearbeidene med Harry Bråthen som entreprenør. Også [[Rælingen kommune]] og daværende Lillestrøm kommune var med på en mindre andel av anleggskostnadene, men [[Skedsmo kommune]] tok det vesentligste. Innvielsen fant sted 29. oktober [[1958]]. Det ble snart behov for ytterligere kapasitet, og i [[1990]] sto det lille kapellet klart for bruk.
 
'''[[Stalsberghagen gravlund og krematorium]]''' har adresse [[Øvre Rælingsvei]] 1 på [[Strømmen]]. Driften er basert på interkommunalt samarbeid, der [[Lørenskog]] samarbeider med [[Skedsmo]] og [[Rælingen]] om [[krematorie]]driften, mens de andre kommunene også samarbeider om [[gravlund]]en. Også andre [[Romerike|romerikskommuner]] har avtaler om kremering, og det samlede antallet kremasjoner kommer opp i 500–550 årlig. Kapellene har livssynsnøytral utsmykning, og kapasiteten er henholdsvis ca. 200 og ca. 50 sitteplasser.
 
==Litteratur - Kilde==
* Strømmen og Skjetten menighetsblad 1982


{{Lørenskog leksikon}}
{{Lørenskog leksikon}}
Skribenter
11 425

redigeringer