Stortårnet (Fredriksten): Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
stedsbestemmelse, layout, byline
(Ny side: '''Stortårnet''' på Fredriksten festning er en liten tårnfestning beliggende sør for festningen, mellom denne og Overberget fort. Fortet ble anlagt som et av de [[detasjerte…)
 
m (stedsbestemmelse, layout, byline)
(8 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Stortårnet''' på [[Fredriksten festning]] er en liten [[tårnfestning]] beliggende sør for festningen, mellom denne og [[Overberget fort]]. Fortet ble anlagt som et av de [[detasjerte verker]] til Fredriksten, trolig etter ordre fra stattholder [[Ulrik Frederik Gyldenløve|Gyldenløve]] under hans besøk i [[1662]]. Anlegget består av selve kanontårnet med plass for kanoner og dekningsrom, en innemurt gårdsplass og kontreeskarpe og glacis.
[[Bilde:Fredriksten Stortaarnet.jpg|thumb|Stortårnet i 2007. {{byline|Mahlum}}]]'''[[Stortårnet (Fredriksten)|Stortårnet]]''' på [[Fredriksten festning]] i [[Halden]] er en liten [[tårnfestning]] beliggende sør for festningen, mellom denne og [[Overberget fort]]. Fortet ble anlagt som et av de [[detasjerte verker]] til Fredriksten, trolig etter ordre fra stattholder [[Ulrik Frederik Gyldenløve|Gyldenløve]] under hans besøk i [[1662]]. Anlegget består av selve kanontårnet med plass for kanoner og dekningsrom, en innemurt gårdsplass og [[kontreeskarpe]] og [[glacis]].


== Historikk ==
== Historikk ==
 
Fortet ble anlagt etter store sprengningsarbeider i 1682, oppført med lokal bruddsten og «blåsten» fra [[Kommersøya]] til murhjørner og dekorative detaljer.  Året etter ble fortet ferdig med jordfylling og takbatterier over hvelvene. De hvelvede rommene ble utstyrt med ildsteder, skorstener, vinduer og innredning. I [[1687]]-[[1691]] ble det bygget et palisadert [[ravelin]] foran porten, dette ble senere utvidet og istandsatt med en [[bankett]] for et [[batteri]]. Batteriet deltok i kampene under [[Karl XII|Karl XII’s]] angrep i [[1718]]. På 1700-tallet kom det forslag om at anlegget burde demoleres, i stedet ble det satt i verk reparasjoner og utbedringer på slutten av 1700-tallet. Etter unionen med [[Sverige]] mistet også Stortårnet sin betydning, og det ble brukt som kruttmagasin, senere ble det bruk av Underoffisersskolen.
Fortet ble anlagt etter store sprengningsarbeider i 1682, oppført med lokal bruddsten og ”blåsten” fra [[Kommersøya]] til murhjørner og dekorative detaljer.  Året etter ble fortet ferdig med jordfylling og takbatterier over hvelvene. De hvelvede rommene ble utstyrt med ildsteder, skorstener, vinduer og innredning. I [[1687]]-[[1691]] ble det bygget et palisadert [[ravelin]] foran porten, dette ble senere utvidet og istandsatt med en bankett for et [[batteri]]. Batteriet deltok i kampene under [[Karl XII|Karl XII’s]] angrep i [[1718]]. På 1700-tallet kom det forslag om at anlegget burde demoleres, i stedet ble det satt i verk reparasjoner og utbedringer på slutten av 1700-tallet. Etter unionen med [[Sverige]] mistet også Stortårnet sin betydning, og det ble brukt som kruttmagasin, senere ble det bruk av Underoffisersskolen.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
* [http://www.verneplaner.no/?f=fredriksten&k=9.3&id=40048&a=6#sidetopp ''Verneplan for Fredriksten festning'', Forsvarsbygg 2006]
* C. O. Munthe: ''Fredrikshalds historie til 1720''
* ''Norske minnesmerker, Halden, festningen og byen'', [[Riksantikvaren]] 1963


*Verneplan for Fredriksten festning, Forsvarsbygg 2006[http://www.verneplaner.no/?f=fredriksten&k=9.3&id=40048&a=6#sidetopp]
*C. O. Munthe: Fredrikshalds historie til 1720
* Norske minnesmerker, Halden, festningen og byen, Riksantikvaren 1963
[[Kategori:Halden kommune]]
[[Kategori:Festningsverk|lister]]
[[Kategori:Festningsverk|lister]]
[[Kategori:Fredriksten festning]]
[[Kategori:Fredriksten festning]]
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer

Navigasjonsmeny