Strømmen Trævarefabrik: Forskjell mellom sideversjoner

Lagt inn foto.
(Alternative produktlinjer med foto.)
(Lagt inn foto.)
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
{|style="margin-left: auto; margin-right: auto; border: none;"
{|style="margin-left: auto; margin-right: auto; border: none;"
|-style="vertical-align:top; "
|-style="vertical-align:top; "
Linje 27: Linje 28:


== Leveranser i Norge og utlandet ==
== Leveranser i Norge og utlandet ==
Direktørene Segelcke og Hauge hadde begge studert i [[Tyskland]], og de innså at det var nødvendig å kunne levere til både innenlandske og utenlandske markeder etter hvert som konjunkturene endret seg. Her er noen eksempler på interessante leveranser.
Direktørene Segelcke og Hauge hadde begge studert i [[Tyskland]], og de innså at det var nødvendig å kunne levere til både innenlandske og utenlandske markeder etter hvert som konjunkturene endret seg.  


=== Lokale hus ===
[[Riksantikvaren]] har i [[2019]] gjort en bred gjennomgang av alt foreliggende tegningsmateriale fra Strømmen Trævarefabrik. De har da fastslått at fabrikken alt i alt leverte rundt 1000 hus. Samtlige tegninger er scannet, det utgjør rundt 36.000 blad nå er tilgjengelig på https://kulturminnebilder.ra.no/fotoweb/archives/5017-Aktuelt/
I området rundt det tidligere fabrikkområdet finnes fortsatt to av bedriftens ferdighus. Både [[Trevarelokalet]] og den tidligere direktørboligen tvers over veien kommer fra fabrikken. Begge ble oppført som gode eksempler i 1890-årene - velegnet for fremvisning til potensielle kunder som på en lettvint måte kunne ta toget fra Kristiania til Strømmen - bilen hadde ennå ikke gjort sitt inntog. Ut over disse finnes fortsatt flere andre hus fra fabrikkens første år rundt i Strømmen og nærmeste omegn.
Det fører for langt å gi en omtale av samtlige, men i det følgende skal vi nevne noen av de mest markante.
 
=== Innenlandske leveranser ===
Vi starter med en opplisting av noen interessante eksempler. Listen er ikke en komplett oversikt, men er ordnet etter leveringsår. Tilhørende foto ligger i samlingen nedenfor.
* Bolig, direktør Christen A. Segelcke, Sletta, Strømmen. 1893.
* Sigv Bergesens landsted Haugen 1895. Foto Carl Kørner. Ark Johan J. Meyer
* St Hanshaugen Restaurant 1896 brent 1936. Holm Hansen Munthe. Maken er levert Keier Wilhelms flåtebase i Potsdam.
* Voksenkollen Hospits. 1900 Ark Halfdan Berle
* Talestasjon Lillestrøm stasjon 1900. Ark. Johan Bernhard Carlsen
* Pyntestuen, Sandefjord 1905. Banksjef Lars Klaveness.
* Festiviteten, Eidsvoll Verk 1909. Ark. Finn Knudsen.
* Kontorbygning Bøhnsdalen 1910. Ark. Olav Olson.
* Spitsbergen Radio 1911. Se egen omtale nedenfor.
* Fredheim skole 1912. Ark. Olav Olson.
* Solheim skole innvielsen 1913. Ark. Olav Olson.
* Østreheim, Oslo Østre Skytterlag
* Svalbard telegraf 1911. Ark. Olav Olson. Måtte leveres hurtig.
* Søndre Stalsberg 1920. Ark. Olav Olson. Complet færdige Huse.
 
<gallery widths=250 heights=250>
 
St Hanshaugen Oslo with restaurant.jpg|St. Hanshaugen, restaurant "Hasselbakken", oppført 1896, nedbrent 1936.
Talestasjon Lillestrøm stasjon OB.Z06974.jpg|Talestasjon Lillestrøm stasjon fra 1900. Arkitekt Johan Bernhard Carlsen.
Hospital Woksenkollen - no-nb digifoto 20160114 00013 NB NS 000054.jpg|Voksenkollen Hospits fra 1900. Arkitekt Halfdan Berle. Nasjonalbiblioteket.
Pyntestuen Sandefjord.jpg|Pyntestuen for bankchef Lars Klaveness, Sandefjord. 1905. Arkitekt Olav Olson.
Fredheim skole Loerenskog LL061.jpg|Fredheim skole Lørenskog. Foto André Clemetsen.
Solheim skole Lørenskog.jpg|Solheim skole Lørenskog. Akershusbasen.
1402 Eidsvold Verk. Festivitetslokalet - no-nb digifoto 20150826 00083 bldsa PK22870.jpg|Festiviteten, Eidsvold Verk. 1909. Nasjonalbiblioteket.
 
</gallery>
 
Stasjonsbygninger: Disse utgjør en stor gruppe, og er omtalt under avsnittet '''Registreringer''' nedenfor.
 
=== Lokale hus i fabrikkens nærhet ===
I området rundt det tidligere fabrikkområdet finnes fortsatt to av bedriftens ferdighus. Både [[Trevarelokalet]] og den tidligere direktørboligen tvers over veien kommer fra fabrikken. Begge ble oppført som gode eksempler i [[1890-årene]] – velegnet for fremvisning til potensielle kunder som på en lettvint måte kunne ta toget fra [[Kristiania]] til Strømmen - bilen hadde ennå ikke gjort sitt inntog. Ut over disse finnes fortsatt flere andre hus fra fabrikkens første år rundt i Strømmen og nærmeste omegn.
 
<gallery widths=250 heights=250>
Segelckehuset.jpg|Bolig for direktør Christen A. Segelcke på Sletta, Strømmen. 1893.
Trevarelokalet fra sør.JPG|Trevarelokalet ferdig restaurert 2016. <small>Foto Steinar Bunæs</small>
</gallery>
 
=== Spitsbergen Radio ===
En av de mange norske bestrebelsene for suverenitet over Svalbard var opprettelsen av en telegrafstasjon i 1911. Stortinget bevilget rikelig med penger til stasjonen, som det var viktig å få etablert for å imøtegå russiske og svenske protester. Løsningen ble derfor prefabrikkerte hus fra Strømmen Trævarefabrik. Arbeidere fra Strømmen fulgte med til Svalbard, og telegrafstasjonen ble reist på rekordtid. Like etter at Svalbard i 1925 kom under norsk herredømme ble navnet endret fra Spitsbergen Radio til Svalbard radio med kallesignalet LGS.
Cand. philol. Oddvar M. Ulvang skrev sin hovedoppgave ved Universitet i Tromsø med denne tittel: «Telekommunikasjoner på Spitsbergen 1911-1935». I Svalbardposten nr. 5 – 1. februar 2002 har han i et leserinnlegg med tittelen «Den første telegraf….» utdypet temaet. Fra innlegget siterer vi:
 
«9. juli 1911 ankom «D/S Fanny» til Finneset i Green Harbour (Grønfjorden) fullastet med radioutstyr til det som skulle bli Spitsbergen Radio. Allerede dagen etter var arbeidet i full gang, man hadde ingen tid å miste. Da radiomastene var ferdige 23. juli, ble det norske splittflagget for første gang festet i toppen som et synlig tegn på at Den norske Stat var etablert på Spitsbergen, som den gang var «terra nullius», eller ingenmannsland…..
Jeg er nemlig av den oppfatning at Spitsbergensambandet var et bevisst trekk fra norske myndigheter for å få et «fotfeste» på Spitsbergen. Jeg har begrunnet dette i hovedfagsoppgaven min, som jeg i ettertid gremmer meg litt over ikke å ha gitt et mer spenstig navn: Spitsbergen mot norsk suverenitet: Telekommunikasjon som strategisk virkemiddel.»
Å etablere Spitsbergen Radio var altså et viktig ledd i den norske annekteringen av Svalbard. Strømmen Trævarefabriks hurtige leveranse var et viktig ledd i denne operasjonen.
Dessverre er det i dag lite igjen av stasjonen – den ble ødelagt under et bombeangrep av de tyske slagskipene Tirpitz og Scharnhorst under andre verdenskrig (1943).
 
<gallery widths=250 heights=250>
Gronnfjord-telenor-1911.jpg|Spitsbergen radio. Telegrafstasjon 1911 i Grønnfjord, Svalbard. Telenor.
</gallery>
Foto: Historisk foto av Grønfjorden med Spitsbergen radio, tatt 1911 – samme år som radiostasjonen åpnet. Ukjent fotograf. Off. eiendom. Wikipedia.


=== Eksporten ===
=== Eksporten ===
Skribenter
11 422

redigeringer