Strømmen Trævarefabrik: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Bearbeidet.)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 23: Linje 23:
Jordskjelvet la store deler av den italienske byen Messina i ruiner, og 70 000 mennesker omkom. Behovet for rask gjenoppbygging var enormt. Strømmen Trævarefabrik hadde opparbeidet rasjonelle byggemetoder, og presterte i løpet av kort tid å levere 61 småhus og et hotell, levert med skip.
Jordskjelvet la store deler av den italienske byen Messina i ruiner, og 70 000 mennesker omkom. Behovet for rask gjenoppbygging var enormt. Strømmen Trævarefabrik hadde opparbeidet rasjonelle byggemetoder, og presterte i løpet av kort tid å levere 61 småhus og et hotell, levert med skip.


==== Første hus på Antaktisfastlandet ====
==== Første hus på Antarktisfastlandet ====
Huset til [[Carsten E. Borchgrevink]]s overvintringsekspedisjon på Kapp Adare i Antarktis står fremdeles. Ekspedisjonen var den første som overvintret i Antarktis (1899-1900).  
Huset til [[Carsten E. Borchgrevink]]s overvintringsekspedisjon på Kapp Adare i Antarktis ble levert til ekspedisjonsskipets avgang fra London høsten 1898. Huset var en lemmekonstruksjon som mannskapet monterte selv. Ekspedisjonen var den første som overvintret i Antarktis (1899-1900). Konstruksjonen har vist seg å tåle det polare klimaet godt - det står fremdeles.
 
Borchgrevink gjorde mange interessante observasjoner av verdi for senere ekspedisjoner. På returreisen seilte de langs den steile Rossbarrieren, og fant etter en tid et lavere parti som muliggjorde ilandstigning. Stedet døpte de Hvalbukta. Kunnskapen om dette ble en avgjørende fordel for Roald Amundsen da han 11 år senere kunne starte kappløpet mot Sydpolen 10 mil nærmere polpunktet enn rivalen Scott.
 
Kapp Adare ligger i det New Zealandske kravterritoriet. New Zealand har tatt godt vare på huset, men også den norske regjeringen legger vekt på     


==== Hvalfangerkirken på Sør-Georgia ====
==== Hvalfangerkirken på Sør-Georgia ====
Fabrikken leverte i [[1913]] kirken som ble bygget av hvalfangere i Grytviken på Sør-Georgia, den var tegnet av arkitekt [[Adalbert Kielland]]. Kirken ble satt opp på 29 dager av hvalfangerne selv, og kirken hadde norsk prest fram til [[1931]]. Da fangststasjonen ble nedlagt på [[1960]]-tallet, forfalt kirken. Men i løpet av de siste årene er den blitt restaurert. Hvalfangerklubbene i [[Østfold]] og [[Vestfold]] har i samarbeid med britiske forskere satte den i stand, og i [[1999]] ble den vigslet på nytt. Organisasjonen ''Øyas Venner'' i [[Sandefjord]] gjennomførte ved hundreårsjubileet i 2013 et jubileumscruise med minnegudstjeneste på selve vigslingsdagen - 1. juledag.  
Fabrikken leverte i [[1913]] kirken som hvalfangernee i Grytviken på Sør-Georgia selv oppførte på 29 dager. Kirken var tegnet av arkitekt [[Adalbert Kielland]]. Den hadde norsk prest fram til [[1931]]. Da fangststasjonen ble nedlagt på [[1960]]-tallet, forfalt kirken. Men i løpet av de siste årene av 1900-tallet er den blitt restaurert. Det var hvalfangerklubbene i [[Østfold]] og [[Vestfold]] som i samarbeid med britiske forskere satte den i stand, og i [[1999]] ble den vigslet på nytt. Organisasjonen ''Øyas Venner'' i [[Sandefjord]] gjennomførte ved hundreårsjubileet i 2013 et jubileumscruise med minnegudstjeneste på selve vigslingsdagen - 1. juledag.  


==== Andre kirkeleveranser ====
==== Andre kirkeleveranser ====
Linje 35: Linje 39:


== Registreringer ==
== Registreringer ==
Etter katastrofebrannen i 1919 har det budt på vansker å få full oversikt over fabrikkens mangslungne leveranser. Riksantivaren har gjort mye, men materialets beskaffenhet og begrensede ressurser har gjort arbeidet vanskelig. Her er en oversikt situasjonen i dag.
Etter katastrofebrannen i 1919 har det budt på vansker å få full oversikt over fabrikkens mangslungne leveranser. Riksantivaren har gjort mye, men materialets beskaffenhet og begrensede ressurser har gjort arbeidet besværlig. Her følger en oversikt over situasjonen i dag.
 
=== Felles registrering av norske hus i dragestil ===
Et samarbeid med ''Fortidsminneforeningen den Trønderske avdeling'' er såvidt kommet i gang. Siktemålet er å lage en felles registrering av de flotte laftehusene som for drøyt hundre år siden ble levert fra både Strømmen Trævarefabrik og de to trønderfabrikkene Jacob Digre og M. Thambs. Registreringen baserer seg på et fleksibelt verdenskart fra Google, kombinert med tilkoplede detaljopplysninger.  


=== Samarbeid med Fortidsminneforeningen ===
Mer om dette vil foreligge om rimelig tid.
Dette arbeidet er såvidt kommet i gang, og mer kan sies innen rimelig tid.


=== Jernbanestasjoner ===
=== Jernbanestasjoner ===
Stasjonbygninger ble et av fabrikkens virkelig store satsingsområder - i alt ble det levert mer enn 100 stasjonsbygninger rundt i landet.
Stasjonbygninger ble et av fabrikkens virkelig store satsingsområder - i alt var det flere enn hundre stasjoner rundt i landet som mottok bygninger. En systematisk gjennomgang av dette feltet er i gang, og til nå er det klarlagt at følgende strekninger helt eller delvis fikk stasjonsbygninger fra Strømmen Trævarefabrik:
En systematisk gjennomgang av dette feltet er i gang, og til nå er det klarlagt at følgende strekninger helt eller delvis ble utstyrt med stasjonsbygninger fra Strømmen Trævarefabrik:
* [[Dovrebanen]]
* [[Dovrebanen]]
* [[Setesdalsbanen]]
* [[Setesdalsbanen]]
* [[Solørbanen]]
* [[Solørbanen]]
* [[Gjøvikbanen]]
* [[Gjøvikbanen]]
* [[Hovedbanen]]s dobbeltsporanlegg [[1901]]-[[1904]]
* [[Treungenbanen]] ([[Arendalsbanen]])
* [[Treungenbanen]] ([[Arendalsbanen]])
* [[Holmenkollbanen]]
* [[Holmenkollbanen]]


Av disse er igjen Treungenbanen av spesiell interesse for fabrikken, fordi den er utstyrt med et ekstra bredt tegnings- og fotomateriale. Dette kan i stor grad tilskrives Kent Jensby Sørensen, som gjennom mange år har samlet og systematisert kulturhistorien i området. Med hans velvillige bistand har det nå vært mulig å dokumentere i hvert fall noe av fabrikkens leveranser, helt ned på detaljnivå.
Av disse er Treungenbanen av spesiell interesse for fabrikken, fordi presentasjonen her har fått et ekstra bredt tegnings- og fotomateriale. Dette kan i stor grad tilskrives Kent Jensby Sørensen, som gjennom mange år har samlet og systematisert kulturhistorien i området. Med hans velvillige bistand har det nå vært mulig å dokumentere i hvert fall noe av fabrikkens jernbaneleveranser, helt ned på detaljnivå.


At det også ble levert en rekke stasjonsbygninger og ventepaviljonger til Holmenkollbanen er av interesse. Banen var i startårene en forstadsbane som tok hånd om både person- og godstransport. Dermed var egne godsvogner og godshus nødvendige elementer i driften.
Noen blir nok overrasket over at også Holmenkollbanen mottok en rekke stasjonsbygninger og ventepaviljonger fra fabrikken. Dette har sammenheng med at Holmenkollbanen ved oppstarten i sterk grad var en utpreget forstadsbane der en tok hånd om både person- og godstransport. Dermed var både godsvogner og godsbygninger nødvendige for driften.


=== Fredninger og utmerkelser ===
=== Fredninger og utmerkelser ===
Mer kommer.
En rekke av fabrikkens leveranser har etter hvert mottatt hedersbevisninger i form av [[fredning]], æresplaketter, oppføring i verneplaner eller regulering til bevaring. Det føres ikke noe samlet kartotek over dette, men følgende oversikt er satt opp etter en foreløpig gjennomgang. Oversikten vil bli holdt løpende oppdatert etter hvert som nye opplysninger kommer på plass.


== Fabrikkområdet i dag ==
== Fabrikkområdet i dag ==
Det er i dag lite å se av det opprinnelige området. Trevaredemningen fra den store sagepoken ved Sagelva er områdets markante midtpunkt.  
Det er i dag lite å se av det opprinnelige fabrikkområdet. Trevaredemningen fra den store sagepoken ved Sagelva er områdets markante midtpunkt. I tillegg finnes tydelige fundamentrester der hvor den gamle møllebygningen ble forlenget tvers over elva til østre elvebredd. Det aller meste av den opprinnelige fabrikktomta er gjennom flere byggetrinn tatt i bruk til nye boliger.
Fabrikktomta er gjennom flere byggetrinn tatt i bruk som boligområde.


Men ett hus fra fabrikken lever i beste velgående: [[Trevarelokalet]] fra [[1895]] er restaurert av organisasjonen [[Trevar'ns Venner]]. Dermed er i hvert fall noe av fabrikkens stolte æra tatt vare på for ettertiden.
Men ett enkelt hus fra fabrikkens storhetstid lever i beste velgående: [[Trevarelokalet]] fra [[1895]] er fullstendig restaurert av organisasjonen [[Trevar'ns Venner]] i nært samarbeid med Fortidsminneforeningen. Dermed er i hvert fall noe av fabrikkens stolte æra tatt vare på for ettertiden.


== Katalog med 16 hustyper fra 1895 ==
== Katalog med 16 hustyper fra 1895 ==
Katalogen viser samtlige av de grunnleggende hustyper som ble tilbudt på dette tidspunktet.


{|class="sortable wikitable"
{|class="sortable wikitable"
Skribenter
11 425

redigeringer