Tamilenes forening i Bergen og Hordaland: Forskjell mellom sideversjoner

Ny tekst, lenker, litteratur, referanser
(Ny tekst og litteratur)
(Ny tekst, lenker, litteratur, referanser)
Linje 1: Linje 1:
'''Tamilenes forening i Bergen og Hordaland''' ble opprettet i 1977. På denne tida bodde det bare ca. 70 tamiler i hele Norge, og den største gruppen var bosatt i bergensområdet. På tross av at tamilene var fåtallige, skal foreningen - ifølge opplysninger til Umapalan Sinnadurai - ha vært den første tamilske organisasjonen av denne typen i Vest-Europa. Bakgrunnen for opprettelsen av foreningen var overfallene og drapene på tamiler i kjølvannet av valget i [[Sri Lanka]] i 1977. I tamilsk nasjonal tradisjon er denne hendelsen blitt betegnet som en «pogram», det vil si en delvis myndighetsstyrt og voldelig etnisk-religiøs forfølgelse på linje med dem jøder ble utsatt for i Øst-Europa og [[Russland]] på 1800- og 1900-tallet. Foran valget i 1977 hadde flere partier på venstresiden i tamilsk politikk sluttet seg sammen i alliansen Tamil United Liberation Front (TULF), som vant stor tilslutning blant tamilske velgere med et program der en uavhengig tamilsk stat var en uttalt målsetning.  
'''Tamilenes forening i Bergen og Hordaland''' ble opprettet i 1977. På denne tida bodde det bare ca. 70 tamiler i hele Norge, og den største gruppen var bosatt i bergensområdet.<ref>Bergens Tidende, 24.10.1977.</ref> På tross av at tamilene var fåtallige, skal foreningen - ifølge opplysninger til Umapalan Sinnadurai - ha vært den første tamilske organisasjonen av denne typen i Vest-Europa. Bakgrunnen for opprettelsen av foreningen var overfallene og drapene på tamiler i kjølvannet av valget i [[Sri Lanka]] i 1977. I tamilsk nasjonal tradisjon er denne hendelsen blitt betegnet som en «pogram», det vil si en delvis myndighetsstyrt og voldelig etnisk-religiøs forfølgelse på linje med dem jøder ble utsatt for i Øst-Europa og [[Russland]] på 1800- og 1900-tallet. Foran valget i 1977 hadde flere partier på venstresiden i tamilsk politikk sluttet seg sammen i alliansen Tamil United Liberation Front (TULF), som vant stor tilslutning blant tamilske velgere med et program der en uavhengig tamilsk stat var en uttalt målsetning.<ref>Fuglerud 2019: s. 101f.</ref>


Foreningen hadde fra starten en todelt målsetning: For det første ville den styrke medlemmenes tamilske identitet, ved å formidle tamilsk kultur og bevare tamilske tradisjoner. For det andre ønsket foreningen å støtte den tamilske befolkningen på Sri Lanka og tamilens arbeid for å oppnå større grad av selvstyre. Sentrale initiativtakere til foreningens opprettelse var [[Kandiah Mylvaganam]], [[Manuelpillai Soosaipillai]], [[Josef Alosiyas]], [[Aloycius Santhiapillai]], [[Robert Dayanandan]], [[James Anthonipillai]], [[Satchi Mylvaganam]], [[Sivakanthan Nallasekarampillai]] og [[Eugene Sebastian]].  
=== Oppstart og hovedmålsetninger ===
Allerede på stiftelsesmøtet til Tamilenes forening i [[Bergen]] og [[Hordaland]] meldte nærmere 50 personer seg inn i foreningen, som fra starten hadde en todelt målsetning: For det første ville den styrke medlemmenes tamilske identitet, ved å formidle tamilsk kultur og bevare tamilske tradisjoner. For det andre ønsket foreningen å støtte den tamilske befolkningen på Sri Lanka og tamilens arbeid for å oppnå større grad av selvstyre. Sentrale initiativtakere til foreningens opprettelse var [[Kandiah Mylvaganam]], [[Manuelpillai Soosaipillai]], [[Josef Alosiyas]], [[Aloycius Santhiapillai]], [[Robert Dayanandan]], [[James Anthonipillai]], [[Satchi Mylvaganam]], [[Sivakanthan Nallasekarampillai]] og [[Eugene Sebastian]].  


Allerede på stiftelsesmøtet til Tamilenes forening i [[Bergen]] og [[Hordaland]] meldte nærmere 50 personer seg inn i foreningen. Foreningen gjorde en betydelig innsats for å hjelpe og stimulere tamilske barn til å klare seg på norsk skole og skaffe seg videregående utdannelse. I 1995 opprettet foreningen for første gange et leksehjelptilbud. Flere hundre skoleelever har benyttet seg av tiltaket. Videre arrangerte foreningen begynnelsen av 1980-åra en lang rekke konkurranser for tamilske elever i intellektuelle og kunstneriske ferdigheter som kunstmaling, skjønnskrift, novelleskriving og å holde taler. Tamilenes Forening har dessuten vært ansvarlig for en rekke andre kulturarrangementer, særlig innenfor idrettsfeltet. Foreningen etablerte en tamilsk sportsklubb, som hadde som formål å samle alle idrettsutøvere i distriktet med tamilsk bakgrunn. Sportsklubben har helt siden 1986 arrangert fotballturneringer på nasjonalt nivå og har stått bak cricketturneringer siden 1990.  
=== Fra arbeidsinnvandrere til flyktninger ===
De første tamilene i bergensområdet var i stor grad arbeidsinnvandrere eller innvandrere som søkte utdannelse i Norge. Øivind Fuglerud har påpekt at den første lille bølgen av tamilsk migrasjon til Norge var knyttet til to institusjoner. Den ene var Cey-Nor, et norsk fiskeri-prosjekt som ble etablert i Jaffna slutten av 1960-åra, og som ga tamier arbeids- og utdannelsesmuligheter i Norge. Den andre institusjonen var folkehøyskolene, som åpnet en mulighet for unge tamiler til å komme til Norge også etter at innvandringsstoppen var innført av Storinget i 1975.<ref>Fuglerud 1999. s. 55ff.</ref> Men etter enda en pogromlignende hendelse - den såklate juli-massakren i 1983<ref>BBC News: Remembering Sri Lanka's Black July</ref> - var det primært som flyktninger tamiler kom til Norge, og blant annet til bergensområdet; i august 1983 var tallet på tamiler i Bergen og Hordaland økt til omtrent 200, og bergensområdet hadde fortsatt den største konsentrasjonen av tamiler i Norge.<ref>Bergens Tidende, 02.08.1983.</ref>


== Litteratur ==
=== Praktisk arbeid ===
Tamilenes forening gjorde en betydelig innsats for å hjelpe og stimulere tamilske barn til å klare seg på norsk skole og skaffe seg videregående utdannelse. I 1995 opprettet foreningen for første gang et leksehjelptilbud. Flere hundre skoleelever har benyttet seg av tiltaket. arrangerte Allerede fra begynnelsen av 1980-åra en lang rekke konkurranser for tamilske elever i intellektuelle og kunstneriske ferdigheter som kunstmaling, skjønnskrift, novelleskriving og å holde taler. Tamilenes Forening har dessuten vært ansvarlig for en rekke andre kulturarrangementer, særlig innenfor idrettsfeltet. Foreningen etablerte en tamilsk sportsklubb, som hadde som formål å samle alle idrettsutøvere i distriktet med tamilsk bakgrunn. Sportsklubben har helt siden 1986 arrangert fotballturneringer på nasjonalt nivå og har stått bak cricketturneringer siden 1990.
 
=== Referanser ===
<references/>
 
=== Litteratur og kilder ===
*BBC News: [https://www.bbc.com/news/world-asia-23402727 Remembering Sri Lanka's Black July].
*''Bergens Tidende''.
*Fuglerud, Øivind: ''Life on the Outside''. The Tamil Diaspora and Long-Distance Nationalism. London, Ann Arbor MI: Pluto Press 1999.
*Fuglerud, Øivind: ''Krig og fred på Sri Lanka''. Følger av en norsk fiasko. Oslo: Universitetsforlaget 2019.
*Fuglerud, Øivind: ''Krig og fred på Sri Lanka''. Følger av en norsk fiasko. Oslo: Universitetsforlaget 2019.
*Umapalan Sinnadurai: ''Tamilenes liv og historie i Norge'', Tamil Books Publication 2016.
*Umapalan Sinnadurai: ''Tamilenes liv og historie i Norge'', Tamil Books Publication 2016.
Veiledere, Administratorer
2 308

redigeringer