Tenna: Forskjell mellom sideversjoner

2 007 byte lagt til ,  5. okt. 2010
tilføyelse og referanser
(tok vekk bnr i overskifter)
(tilføyelse og referanser)
Linje 16: Linje 16:


== Tenngården ==
== Tenngården ==
Bnr. 6 ”Tenngården" (eller bare ”gården”) er, sammen med det som i dag er bnr. 2 Tenna, ganske sikkert stedet med den eldste bosetningen på Tenna. Det er også her det er gjort middelalderfunn i jorda.
[[Bilde:Beinkam fra Tenna.jpg|thumb|left|Beinkam fra middelalderen, funnet på Tenngården. {{byline|Børge Evensen}}]]
Bruksnummer 6 og bruksnummer 2 Tenna utgjør ganske sikkert stedet med den eldste bosetningen på Tenna. Det er også her det er gjort middelalderfunn i jorda. [[leksikon:bruk|Brukene]] hadde gårdshusene sine liggende like ved hverandre, og begge har egentlig det samme navnet: «Tenden». Bruksnummer 2 er imidlertid bedre kjent under navnet ”Tømmervik” nå<ref>G. K. Lysholm 1997, side 63.</ref>, mens bnr. 6 helst kalles "Tenngården" eller bare "Gården".


[[Bilde:Beinkam fra Tenna.jpg|thumb|left|Beinkam fra middelalderen, funnet på Tenngården. {{byline|Børge Evensen}}]]
=== Bnr. 6 Tenngården ===
Jacob Hermann Grønbech overtok gården etter sin far, Hans Andreas, i [[1836]]. Jacob var gift med Karen Munch Olsdatter Gyth fra [[Vefsn]]. Stuelåna deres var en svært gammel og lav bygning, men den var påbygget gjennom flere generasjoner og skal ha hatt hele 32 rom. Jacob var skipper, og mye borte. Arbeidet med gårdsdriften tilfalt dermed Karen og tjenestefolkene. Ved [[folketelling|folketellingen]] i [[1865]] var disse tjenestefolk på gården: Nils Olsen (fra [[Sverige]]), brødrene Edvard og Lars Jenssen (Tennvalen), Olina Hansdatter (Herøy), Lisbeth Larsdatter ([[Knapsodden]]), Helene Lorentsdatter (Seljeholmen). I tillegg bodde Kristianna Jørgensdatter, Lamholmen, på gården som legdslem. Jacob Grønbech døde i [[1862]], Karen Munch Grønbech i [[1902]].
Jacob Hermann Grønbech overtok gården etter sin far, Hans Andreas, i [[1834]] eller [[1836]]. Jacob var gift med Karen Munch Olsdatter Gyth fra [[Vefsn]]. Stuelåna deres var en svært gammel og lav bygning, men den var påbygget gjennom flere generasjoner og skal ha hatt hele 32 rom. Jacob var skipper, og mye borte. Det var dermed mest Karen og tjenestefolkene som sto for gårdsdriften. Ved [[folketelling|folketellingen]] i [[1865]] var disse tjenestefolk på gården: Nils Olsen (fra [[Sverige]]), brødrene Edvard og Lars Jenssen (fra [[Tenna#Tennvalen|Tennvalen]]), Olina Hansdatter (Herøy), Lisbeth Larsdatter (fra [[Knapsodden]]), Helene Lorentsdatter (fra [[Tenna#Seljeholmen|Seljeholmen]]). I tillegg bodde Kristianna Jørgensdatter (fra [[Tenna#Lamholmen|Lamholmen]]) på gården som legdslem. Jacob Grønbech døde i [[1862]], Karen Munch Grønbech i [[1902]].<ref>G. K. Lysholm 1997, sidene 115, 118-119.</ref>
 
Karen Munch og Jacob fikk ni barn, hvorav åtte overlevde. Blant disse var Lovise, som ble gift i [[1861] med [[Evert Johannessen]] på [[Tenna#Tennesset|Tennesset]]; Karen, som ble gift med styrmann Jørgen Bang Isaksen og overtok 1/3 av gården; og Elisabeth, som ble gift med skipper Peder Falk Pettersen, fra Nord-[[Sandvær]], og bodde på Nordhus (bnr. 10) på [[Sør-Herøy]]. Eldstesønnen Jørgen overtok 2/3 av gården i [[1880]]. Han var gift med Johanna Zahl Petersdatter fra [[Vefsn]] (?), Karen Munchs niese. Den yngre sønnen, Hans, ble gift med Ane Lorentsdatter fra Seljeholmen. De fikk utskilt husmannsplassen Seljeholmen (bnr. 8) som eget bruk i [[1875]].<ref>G. K. Lysholm 1997, sidene 120, 147-148.</ref>
 
Jørgen Grønbech og svogeren Jørgen Bang drev gården mer eller mindre i fellesskap, de hadde henholdsvis 2/3 og 1/3 part i den. Bangs del ble etter hvert utskilt som eget bruk (bnr. 11 Stensvold). Jørgen Grønbech beskjeftiget seg mest med fiske og fiskeoppkjøp, og var eier av [[skøyte]], [[jekt|jekta]] ”Anne-Marta" og de to [[notgavl|notgavlene]] ”Eva” og ”Borghild”. Gårdsdriften falt dermed på kona Johanna Zahl, som heldigvis var av gammel bondeslekt og hadde god forstand på slikt. De hadde tre barn: Jensine, Halfred og Fridtjof. Jensine døde ganske ung, bare et par år etter at hun var konfirmert. Halfred og Fridtjof overtok gården i lag etter at Jørgen og Johanna var gått bort (henholdsvis i [[1924]] og [[1932]]).<ref>G. K. Lysholm 1997, sidene 115-116, 120-122.</ref>
 
Fridtjof giftet seg i [[1912]] med Borghild K. Jørgensen fra [[Lenningen]] på Sør-Herøy. Fridtjof var, i likhet med sin far, mest opptatt av fiskeri. Det var således Borghild og Halfred som sto for det meste av gårdsdriften. Halfred drev, i tillegg til gårdsdriften et [[trandamperi]]. Han var ugift, og overlot på sine eldre dager (i [[1956]]) sin halvpart av gården til nevøen Reidar (Fridtjofs sønn), mot [[leksikon:kår|kår]]. Borghild døde i [[1955]], Fridtjof i [[1962]] og Halfred året etter. Reidars sønn Bård Grønbech overtok bruket i [[1989]].<ref>G. K. Lysholm 1997, sidene 115, 120-122, 124.</ref>


Karen Munch og Jacob fikk ni barn, hvorav åtte overlevde:
=== Bnr. 2 Tømmervik ===
*Helene, gift i [[1873]] med skipper Knut Nilsen, født i [[Røldal]]. De var først inderster hos Karen Munch, siden bodde de på [[Ormsøy]].
Bruksnummer 2 ble kjøpt av brødrene Oluf og [[Helmer Tømmervik]] i [[1899]], for 4300 kroner og [[leksikon:kår|kår]] til selgeren, Andreas Bech Nilssen. Brødrene hadde kommet til Tenngården som slåttekarer om somrene tidlig på 1890-tallet. Fra [[1894]] leide de tomt hos Nilssen på bnr. 2, der de bygget butikken i [[1896]].<ref>P. Solheim u.å.</ref>
*Lovise, gift [[1861] med [[Evert Johannessen]], Tennesset.
*Karen, gift med styrmann Jørgen Bang Isaksen. De overtok 1/3 av gården (senere utskilt som bnr. 11 Stensvold).
*Hermine, gift i [[1870]] med Peter Angel Nilssen. Bodde Dragneset.
*Eldstesønnen [[Jørgen Grønbech|Jørgen]] overtok 2/3 av farsgården i [[1880]]. Han var gift med Johanna Zahl Petersdatter, [[Vefsn]] (?), Karen Munchs niese.
*Jensine, gift med styrmann Nils Nilsen, født i Røldal og bror av Helenes mann, Knut. De bodde på gården, sammen med Karen Munch.
*[[Hans Grønbech|Hans]], gift med Ane Lorentsdatter. De fikk utskilt husmannsplassen Seljeholmen (bnr. 8) i 1875.
*Elisabeth, gift med skipper Peder Falk Pettersen, fra Nord-[[Sandvær]]. De hadde gården bnr. 10 Nordhus, på [[Sør-Herøy]].


Jørgen Grønbech og svogeren [[Jørgen Bang]] drev altså gården mer eller mindre i fellesskap. Bangs del ble etter hvert utskilt som eget bruk (bnr. 11). Jørgen beskjeftiget seg mest med fiske og fiskeoppkjøp, og var eier av [[skøyte]], [[jekt]] (”Anne-Marta”) og to [[notgavl|notgavler]] (”Eva” og ”Borghild”). Gårdsdriften falt dermed kona Johanna Zahl, som heldigvis var av gammel bondeslekt og hadde god forstand på dette. De hadde tre barn: Jensine, Halfred og Fridtjof. Jensine døde ganske ung, bare et par år etter at hun var konfirmert. Halfred og Fridtjof overtok gården i lag etter at Jørgen og Johanna var gått bort (henholdsvis i 1924 og 1932).
I [[folketelling|folketellingen]] for [[1900]] består husholdningen på gården av hele 18 personer: foruten Helmer selv med hustru Marie og barna Helga og Axel, broren Oluf og kona Indianna, ”forsørges af Sønnen” foreldrene Marasjes (sic) og Maren, to tjenestejenter og en barnepike. Dessuten bodde kårmannen Andreas Beck og kona Martha på gården, samt én [[innerst]] med kone og to barn, og én kvinne på [[leksikon:fattigkommisjon|”offentlig forpleining”]].<ref>[http://www.rhd.uit.no/folketellinger/ftliste.aspx?ft=1900&knr=1818&kenr=002&bnr=0018&lnr=00 Folketellingen for 1900]</ref> Oluf Tømmervik flyttet fra gården i [[1905]],  for å starte egen landhandel på Austbø. Andelen i gården Tenna solgte han imidlertid først til broren i [[1922]], for 1000 kroner.<ref>G. K. Lysholm 1997, side 64; P. Solheim u.å.</ref>


Fridtjof giftet seg i 1912 med Borghild K. Jørgensen fra [[Lenningen]] på Sør-Herøy. Fridtjof var, i likhet med sin far, mest opptatt av fiskeri. Det var således Borghild og Halfred som sto for det meste av gårdsdriften. Halfred drev, i tillegg til gårdsdriften, et [[trandamperi]]. Han var ugift, og overlot på sine eldre dager sin halvpart av gården til nevøen Reidar, mot kår. Borghild døde i 1955, Fridtjof i 1962 og Halfred året etter.
I folketellingen fra 1900 er Helmer oppført som ”landhandler og gårdbruker”. Men det var først og fremst som handelsmann Helmer Tømmervik markerte seg. Stedet lå lagelig til for mottak av fisk, og det var ikke andre som drev handel på Tenna rundt århundreskiftet. Bedriften, med [[krambu]] og [[fiskemottak]] i bygninger ved Tennsundet like nedenfor Tenngården, var første halvdelen av 1900-tallet en av [[Herøy kommune|Herøys]] største i sin bransje.<ref>G. K. Lysholm 1997, side 64.</ref> Her ble det drevet [[landhandel]], og mottak av fersk fisk og [[ærfugldun|edderdun]] for eksport sørover.


Fridtjof hadde én datter, Hansine, med [[tjenestejente|tjenestepiken]] Matilde Andersdatter, [[Sandstrak]]. Hansine ble gift med Harald Halvorsen, og bodde på [[Dønna]]. Fridtjof og Borghild hadde 9 barn:
Etter Helmer Tømmerviks død i [[1953]] ble forretningsvirksomheten ført videre av barna. Men samdriften mellom søsknene gjorde det vanskelig å ta beslutninger om utviklingen av bedriften, og tiden begynte å løpe fra virksomheten det tekniske området. Butikken ble lagt ned 1970-tallet, og gården ble solgt til Ragnar Sjåvik i [[1979]], mens jorda ble solgt som tilleggsjord til Unni og Arild Hansen Tømmerbakken (bnr. 1).<ref>Aase Hansen, Tenna, pers. Kom. 24/9-2010; G. K. Lysholm 1997, side 64.</ref> Deler av butikkinnredningen og annet inventarium fra Tømmerviks butikk kan beskues på [[Herøy bygdesamling]].
*Jon, gift med Nilma Nikolaisen og bosatt farsgården (tomt utskilt som bnr. 44 Solstad).
*[[Torbjørn Grønbech|Torbjørn]], gift med Hjørdis Dahl. De bodde også gården, i gammelstua til Karen Much. Torbjørn var [[lærer]], [[rådmann]] i kommunen og også [[ordfører]] en periode (1954-56).
*Ragnhild, var gift med Bjarne Johansen, og flyttet senere til [[Mo i Rana]].
*Gunvor; hun var gift med Reidar Karlsen, og flyttet også til Mo i Rana.
*Jørgen, gift med Alvhild Johansen og bosatt farsgården (tomt utskilt som bnr. 42 Nystad).
*Reidar, gift med Randi Johansen, overtok gården etter faren og onkelen.
*Gjermund, gift med Gerd Holand, flyttet til Mo i Rana.
*Ingeborg, gift med Johan Karlsen, også flyttet til Mo i Rana.
*Rolf, gift med Danuta, og bosatt i [[Malmø]].


Reidars sønn Bård Grønbech overtok gården i 1989.
{{utdypende artikkel|Helmer Tømmervik a/s}}




Linje 80: Linje 71:
== Kilder ==
== Kilder ==
*Lysholm, Gerd Karin: ''Tenna gnr. 3 i Herøy''. Herøy Historierlag, 1997.
*Lysholm, Gerd Karin: ''Tenna gnr. 3 i Herøy''. Herøy Historierlag, 1997.
*Solheim, Paul: upubliserte gårdshistorier, uten årstall.


[[Kategori:Herøy kommune (Nordland)]]
[[Kategori:Herøy kommune (Nordland)]]
[[Kategori:Garder i Herøy kommune (Nordland)]]
[[Kategori:Garder i Herøy kommune (Nordland)]]
Skribenter
660

redigeringer