Tradisjonsbåtregisteret: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Inkluderer fartøy i teksten)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:
[[Forbundet KYSTEN]] oppfordrer alle sine medlemmer og alle andre interesserte '''[[Hjelp:Registrering av tradisjonsbåter|til å registrere ]]''' egne og andres båter og fartøy på lokalhistoriewiki.no.
[[Forbundet KYSTEN]] oppfordrer alle sine medlemmer og alle andre interesserte '''[[Hjelp:Registrering av tradisjonsbåter|til å registrere ]]''' egne og andres båter og fartøy på lokalhistoriewiki.no.


'''[[Tradisjonsbåtregisteret]]''' er en hjelp i arbeidet med å få oversikt over mangfoldet av båter som fortsatt finnes på hele vår langstrakte kyst. Det er særlig klinkbygde båter i alle størrelser som vi mangler oversikt over. Klinketeknikken regnes for å være en skandinavisk oppfinnelse med en tusenårig tradisjon. Både gamle båter og nybygde kopier er interessante.
'''[[Tradisjonsbåtregisteret]]''' er en hjelp i arbeidet med å få oversikt over mangfoldet av eksisterende båter og fartøy som fortsatt finnes på hele vår langstrakte kyst.  


== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har [[Riksantikvaren]]  kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden.
Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har [[Riksantikvaren]]  kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden. Opprinnelig skulle tradisjonsbåtregisteret bare omfatte små åpne båter, med særlig fokus på klinkbygde båter. Nå er registeret åpent for eksisterende båter og fartøy med kulturhistorisk verdi, uavhengig av størrelse eller byggeteknikk.  


== Registrering ==
== Registrering ==
Skribenter
2 347

redigeringer