Uppigard Streitlien: Forskjell mellom sideversjoner

{{bm}}
(lenke navn)
({{bm}})
 
(2 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Uppigard Streitlien]]''' består av Raabetunet og Folldalstunet og har etter 1976 fungert som bygdetun for [[Folldal kommune]]. </onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Uppigard Streitlien]]''' består av Raabetunet og Folldalstunet og har etter 1976 fungert som bygdetun for [[Folldal kommune]]. Det er en del av [[Anno museum]].


<onlyinclude>Uppigard Streitlien ble skylddelt i 1944 og skjøte gitt 1948, fra Anton og Maria Streitlien til Anton Raabe. Det er flott utsikt fra stedet, som opprinnelig var korntrøe. Anton Raabe og kona, skuespilleren [[Tore Segelcke|Tore Dyveke Segelcke]], brukte eiendommen som feriested, og det var de som samlet husene som etter hvert ble museum. </onlyinclude> Det ble holdt innvielsesfest i 1950, men det var først i 1957 at alle husene sto på plass. De fleste bygningene kommer fra Folldal, men noen er flyttet hit fra nabokommunene: her er blant annet ei stue fra Framistugun i Grimsbu, ei stue fra Nedre Ryen, ei kårstue fra Kjøllhaug i [[Alvdal]] og ei stue fra Korsvoll på [[Dovre]]. Innboet stammer i hovedsak fra [[Østerdalen]] og [[Gudbrandsdalen]]. Anlegget ble solgt til Folldal kommune i 1975.   
Uppigard Streitlien ble skylddelt i 1944 og skjøte gitt 1948, fra Anton og Maria Streitlien til Anton Raabe. Det er flott utsikt fra stedet, som opprinnelig var korntrøe. Anton Raabe og kona, skuespilleren [[Tore Segelcke|Tore Dyveke Segelcke]], brukte eiendommen som feriested, og det var de som samlet husene som etter hvert ble museum. </onlyinclude> Det ble holdt innvielsesfest i 1950, men det var først i 1957 at alle husene sto på plass. De fleste bygningene kommer fra Folldal, men noen er flyttet hit fra nabokommunene: her er blant annet ei stue fra Framistugun i Grimsbu, ei stue fra Nedre Ryen, ei kårstue fra Kjøllhaug i [[Alvdal]] og ei stue fra Korsvoll på [[Dovre]]. Innboet stammer i hovedsak fra [[Østerdalen]] og [[Gudbrandsdalen]]. Anlegget ble solgt til Folldal kommune i 1975.   


Husene på Folldalstunet er samlet for å vise hvordan man har bodd spesifikt i Folldalen, og ble innviet i 1994.
Husene på Folldalstunet er samlet for å vise hvordan man har bodd spesifikt i Folldalen, og ble innviet i 1994.
Linje 14: Linje 14:
{{F1}}
{{F1}}
[[Kategori:Tun]]
[[Kategori:Tun]]
[[Kategori:Hedmark fylke]]
[[Kategori:Folldal kommune]]
[[Kategori:Folldal kommune]]
[[Kategori:Museer i Hedmark]]
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Anno museum]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
114 951

redigeringer