Veena er et strengeinstrument som brukes på store deler av det indiske kontinentet, og regnes som et av de eldste av de indiske musikkinstrumentene. Gamle versjoner av veena-instrumenter utviklet seg til mange varianter, for eksempel lutter, sitarer og buede harper. De mange regionale designene har forskjellige navn som Rudra veena, Saraswati veena, Vichitra veena og andre typer. Saraswati veena regnes som den mest vanlige i moderne tid.

Saraswati veena.
Detaljert beskrivelse av delene til en veena.

Veenaen er et vanlig instrument å bruke i karnatisk indisk klassisk musikk, derfor kjenner mange igjen lyden av en veena. Veena har i nyere tid blitt brukt i vestlig musikk også.

Konstruksjon

Veena er rundt 1 meter lang. Øverst i venstre hjørne er det festet en pæreformet trekropp (kudam). Det er 4 hovedstrenger, som oftest stemt i C-G-C-G, og 3 understrenger, stemt i C-G-C. På sidene helt øverst på veenaen er det 7 innstillingsplugger for hver av strengene. Helt øverst på veenaen er det utformet en drage, som kalles «yali mukam». Utformingen er laget slik at det er komfortabelt for spilleren å sitte med beina i kors. Videre er veenaen laget av et hellig tre. Som oftest brukes jackfrukt-tre.

Religiøs tilknytning

Den hinduistiske gudinnen (beskytteren) for læring og kunst, Saraswati, er ofte avbildet sittende på en svane mens hun spiller veena. Lord Shiva er også avbildet mens han spiller eller holder en veena kalt “Vinadhara” som betyr “bærer av veena”.

Kilder og litteratur