Velkomstbord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Velkomstbord brukes ved tamilske kulturarrangementer og religiøse seremonier..
Foto: Sajeenthan Parvathythasan, 2022.
Tamilsk velkomstbord på Nordavind IL Cup på Skedsmohallen den 07. og 08. oktober 2023.

Velkomstbord (tamil: Niṟaikuṭam, நிறைகுடம் ) brukes ved alle tamilske kulturelle anledninger som åpningsseremonier, kulturelle arrangementer og hindu religiøs baserte seremonier, som for eksempel bryllup og tempelfeiringer, rundt om i verden, også i Norge. Noen kristne arrangementer har også hatt velkomstbord som tamilsk kulturell symbol. Bordet befinner seg i inngangspartiet til arrangementet.

Det tamilske ordet for velkomstbord, niṟaikuṭam, betyr full pott og refererer til en av gjenstandene bordet er pyntet med, nemlig en potte/krukke (kumbam) full av vann, som har en kammet kokosnøtt på toppen omringet av fem mangoblader (மாவிலைகள்). Krukken står på bananblader med riskorn. I følge hinduistisk religion symboliserer selve krukken Moder jord og fremtidig suksess, mangobladene liv og kokosnøtten Gud. Krukken er omgitt av andre lykkebringende gjenstander, som:

  • oljelamper (kuttuviḷakku, குத்துவிளக்கு)
  • røkelse (ūtupatti, ஊதுபத்தி)
  • hellig aske laget av kumøkk (tirunīṟu, (திருநீறு)
  • sandeltrepasta (cantaṉam, சந்தனம்)
  • et rødt pulver laget av urter (kuṅkumam, குங்குமம்)
  • rosevann (paṉṉīr, பன்னீர்)

De to oljelampene tennes for å markere arrangementets eller seremoniens begynnelse. De er plassert på hver sin side av krukken og har fem tente bomullstråder i olje.

Velkomstbordet blir ofte presentert av tenåringsjenter som ønsker gjestene velkommen. Jentene drysser duftende rosevann på folk og serverer dem sandhanam og kungumam fra et brett.

Frukt, blomster, tente duftrøkelsespinner og kalkandu (sukkergodteri) finnes også på bordet.

Ordtak

Tamil har et ordtak som bruker begrepet niṟaikuṭam og er mye brukt for å beskrive personligheten til en person:

«Niṟaikuṭam taḻumpātu» («நிறைகுடம் தழும்பாது»)[1]

Det betyr at en person som har en god indre forståelse av seg selv, vil føle seg tilfreds og hel. Norske ordtak som «Stille vann har dypest grunn» og «Tomme tønner ramler mest» har en lignende betydning.

Fotnote

Kilde

  • "Niraikutam" på nettstedet DiasporA Tamil Archives, besøkt 7. september 2022.