Vengbåt: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
233 byte lagt til ,  15. jun. 2015
ingen redigeringsforklaring
(Fjernet overordnet kategori)
Ingen redigeringsforklaring
(4 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Vengbåt|Vengbåtene]]''' var skyssbåter for [[embetsmenn]], [[geistlig]]e og annet fintfolk. Navnet har de etter kahytten montert akter, som på [[Nordlandsbåt]]en kalles løfting. I vengen kunne presten sitte i fred og pønske på hvordan han skulle elge seg innpå kjerringa. Vengbåtene har speil og var gjerne mer forseggjort enn vanlig var for andre båter; malt hvite og med farga riper. [[Eidsvollsbåten]] har i tillegg et fantastisk baugarrangement med spryd og gallionsfigur. Skapet (konstruksjonen/formen) var som på [[Sunnfjordsjekt]]a. [[Skåsheimbåt]]en (De Heibergske Samlinger) var en [[Sognebåt]] med de formene som derav følger, som det bratte ripebordet og den karakteristiske lotreisninga som blir beskrevet av Sognebåtbyggeren Johan Høl som en "svakt sega sledemeie" (Planke, s. 80). [[Sunnfjordsbåt|Sunnfjord-]], [[Nordfjordsbåt|Nordfjord-]] og Sognebåter er ganske like av konstruksjon. Vengen var opprinnelig en lav bygning kun ment som tak over soveplass, men fikk tidlig på 1800-tallet større takhøyde og glugger med glass. Keipene på vengbåtene var ofte annerledes laga enn det som var vanlig på andre båter.
[[Bilde:Eidsvollsbaaten paa Puddefjorden.jpg|thumb|Eidsvollsbåten på Puddefjorden]]'''[[Vengbåt|Vengbåtene]]''' var skyssbåter for [[embetsmenn]], [[geistlig]]e og annet fintfolk. Navnet har de etter kahytten montert akter, som på [[Nordlandsbåt]]en kalles løfting. I vengen kunne presten sitte i fred og pønske på hvordan han skulle elge seg innpå kjerringa. Vengbåtene har speil og var gjerne mer forseggjort enn vanlig var for andre båter; malt hvite og med farga riper. [[Eidsvollsbåten]] har i tillegg et fantastisk baugarrangement med spryd og gallionsfigur. Skapet (konstruksjonen/formen) var som på [[Sunnfjordsjekt]]a. [[Skåsheimbåt]]en (De Heibergske Samlinger) var en [[Sognebåt]] med de formene som derav følger, som det bratte ripebordet og den karakteristiske lotreisninga som blir beskrevet av Sognebåtbyggeren Johan Høl som en "svakt sega sledemeie" (Planke, s. 80). [[Sunnfjordsbåt|Sunnfjord-]], [[Nordfjordsbåt|Nordfjord-]] og Sognebåter er ganske like av konstruksjon. Vengen var opprinnelig en lav bygning kun ment som tak over soveplass, men fikk tidlig på 1800-tallet større takhøyde og glugger med glass. Keipene på vengbåtene var ofte annerledes laga enn det som var vanlig på andre båter.
 
[[Bilde:Vengbaat ved Rosendal 1890-aara ukjent fotograf (crop).jpg|thumb|Vengbaat ved Rosendal 1890-aara ukjent fotograf]]
==Kilder==
==Kilder==
*Førsund, Finn B.: ''Den mageligste Maade at reise paa. 300 års samferdslesoge frå Sogn og Fjordane.'' Sogndal, 1983.
*Førsund, Finn B.: ''Den mageligste Maade at reise paa. 300 års samferdslesoge frå Sogn og Fjordane.'' Sogndal, 1983.
Linje 8: Linje 8:


[[Kategori:Vengbåter]]
[[Kategori:Vengbåter]]
[[Kategori:Klinkbygging]]
1 919

redigeringer

Navigasjonsmeny