Verdal historielag: Forskjell mellom sideversjoner

grovredigering
(grovredigering)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
<onlyinclude>[[Verdal historielag]] ble stiftet [[24. april]] [[1949]], og har vært en aktiv del av kulturlivet i [[Verdal kommune]]. Laget gir hvert år ut ei [[Verdal historielags skrifter|årbok]] og har også andre arrangement gjennom hele året.
<onlyinclude>
{{thumb|Verdal Historielags Årbok 2009.jpg|Årboka for 2009 har 240 sider med innhold som spenner fra omtaler av kulturpris og olsokprofil, via markeringen av fred med svenskene i 200 år og samepioneren Daniel Mortensen til [[Arbeidernes Sangkor (Verdal)|Arbeidernes Sangkor]].}} </onlyinclude>
{{thumb|Verdal Historielags Årbok 2009.jpg|Årboka for 2009 har 240 sider med innhold som spenner fra omtaler av kulturpris og olsokprofil, via markeringen av fred med svenskene i 200 år og samepioneren Daniel Mortensen til [[Arbeidernes Sangkor (Verdal)|Arbeidernes Sangkor]].}}
'''[[Verdal historielag]]''' ble stiftet [[24. april]] [[1949]], og har vært en aktiv del av kulturlivet i [[Verdal kommune]] i [[Trøndelag]]. Laget gir hvert år ut ei [[Verdal historielags skrifter|årbok]] og har også andre arrangement gjennom hele året.
</onlyinclude>


Første leder var [[Oddmund Suul]]. På grunn av en variert oppslutning og interesse lå i dvale fra [[1956]] til [[1976]], men de siste årene har laget hatt et stabilt medlemstall på omkring 500.
Første leder var [[Oddmund Suul]]. På grunn av en variert oppslutning og interesse lå i dvale fra [[1956]] til [[1976]]. Medlemstallet gikk seinere opp til rundt 500, men i 2010-åra har tallet falt til rundt 400.
 
RÅTEKST


== Ledere ==
== Ledere ==
Linje 19: Linje 19:
*Roald Veimo 2016–
*Roald Veimo 2016–


== Hovedaktiviteter ==


Verdal Historielag er eit politisk nøytralt lag som har til formål å arbeide fram interesse for og kunnskap om historie og kulturminne i bygda.  
Formidling av lokalhistorie, arrangere kurs i Slektsgransking, bidra til markering av historiske begivenheter.  


8. Medlemstall: ca 400
Markering av hundreårsminnet for Verdalsraset i 1893-1993, hvor det omkom 112 personer. Utgivelse av et hefte i den forbindelse, som en populærversjon av 2 store bind av Verdalsboka om Ras i Verdal som er på totalt mellom tolv og tretten hundre sider.  
9. Utviklingen av medlemstall: Har gått noe ned de siste åra.
Markering av 300-årsminnet for svenskenes innfall i Midt-Norge i 1718. I samarbeid med Verdal kommune, teaterlaga i bygda, idrettslag og flere, gjennomførte vi en rekke arrangementer. Bl.a. historiske vandringer, foredrag, vardebrenning, teateroppsetning og utgivelse av eget hefte om «Karolinernes felttog gjennom Verdal»
10. Annen relevant informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.):
Laget var inaktivt i årene 1955 – 1976. Organisasjonen var på plass, men det var ingen aktivitet i laget. Riktig nok ble det i 1956 utnevnt et æresmedlem, men aktivitet utover det er ikke å finne. Det ble heller ikke avholdt årsmøter mellom 1955 og 1976.


Del 2: Lagets arbeid
== Publikasjoner ==
Svar gjerne utfyllende på disse punktene
 
11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?: Formidling av lokalhistorie, arrangere kurs i Slektsgransking, bidra til markering av historiske begivenheter.
Har utgitt 53 årbøker siden 1949. Flere bøker i anledning lokale større eller mindre begivenheter av historisk art.  
12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?: Har utgitt 53 årbøker siden 1949. Flere bøker i anledning lokale større eller mindre begivenheter av historisk art.  
 
13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.): Vi samarbeider med et privat initiativ for bevaring av bilder, kalt verdalsbilde.no. I og med at folk ikke lever evig, så prøver vi å få til en ordning der nye krefter skal komme inn og drifte dette etter hvert. Parallelt med dette er vi i ferd med å etablere en lokal wiki/verdalsleksikon.  
I ferd med å etablere en lokal wiki/verdalsleksikon.  
14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår): Markering av hundreårsminnet for Verdalsraset i 1893-1993, hvor det omkom 112 personer. Utgivelse av et hefte i den forbindelse, som en populærversjon av 2 store bind av Verdalsboka om Ras i Verdal som er på totalt mellom tolv og tretten hundre sider.
Markering av 300-årsminnet for svenskenes innfall i Midt-Norge i 1718. I samarbeid med Verdal kommune, teaterlaga i bygda, idrettslag og flere, gjennomførte vi en rekke arrangementer. Bl.a. historiske vandringer, foredrag, vardebrenning, teateroppsetning og utgivelse av eget hefte om «Karolinernes felttog gjennom Verdal»


==Kilder==
==Kilder==
Veiledere, Administratorer
173 083

redigeringer