Vestre Greverud (Nordre Follo gnr. 243/1): Forskjell mellom sideversjoner

m
Slettet iunnledende info om gårdens tilblivelse, den er neppe rett. Justert tekst etter gjennomganmg av historien tilo hver enkelt husmannsplass.
m (Noen lenker og pirk.)
m (Slettet iunnledende info om gårdens tilblivelse, den er neppe rett. Justert tekst etter gjennomganmg av historien tilo hver enkelt husmannsplass.)
Linje 1: Linje 1:
'''Vestre Greverud''' gård er, såvidt vites, fra [[1617]]. Den er en av de 17 gårdene som står i [[Oppegårds kommunevåpen.]]
 
VESTRE GREVERUD GÅRD gnr/bnr 43/1  
VESTRE GREVERUD GÅRD gnr/bnr 43/1  


Vestre Greverud gård var en gård, som sammen med Østre Greverud, stammet fra utskillelsen fra [[Sætre gård]]. For den felles historien, se [[Østre Greverud gård]]. Det er usikkert når gårdene ble skilt i en østre og en vestre. Skinnbrevet omtalt i den felles historien kan tyde på at dette skjedde allerede på 12-1300-tallet, uten at vi derved kan utlede at det ble bygget bygninger på den vestre delen. Andre kilder antyder at dette kan ha skjedd først på [[1500-tallet]], kanskje i forbindelse med at jorda ble tatt opp igjen etter [[Svartedauen]]. Et særpreg ved Vestre Greverud er at gården alltid har representert eier- og anvarsforholdet for flåte- og senere båttrafikken over [[Gjersjøen]], mellom Flåtestad og Kurud.
Vestre Greverud gård er en av de 17 gårdene som står i [[Oppegårds kommunevåpen.]]
Sammen med Østre Greverud, stammer gården fra utskillelsen fra [[Sætre gård]]. For den felles historien, se [[Østre Greverud gård]]. Det er usikkert når gårdene ble skilt i en østre og en vestre. Skinnbrevet omtalt i den felles historien kan tyde på at dette skjedde allerede på 12-1300-tallet, uten at vi derved kan utlede at det ble bygget bygninger på den vestre delen da. Andre kilder antyder at dette kan ha skjedd først på [[1500-tallet]], kanskje i forbindelse med at jorda ble tatt opp igjen etter [[Svartedauen]]. Et særpreg ved Vestre Greverud er at gården alltid hadde eier- og ansvarsforholdet for flåte- og senere båttrafikken over [[Gjersjøen]], fra Flåtestad til Kurud. Flåtestad ivaretok dette ansvaret på vegne av modergården fram til 1909, da flåtestad med skogomrpådene nordenfor, og plassen Holen, ble skilt ut som egen eiendom.


Ifølge [[skattematrikkelen av 1647]] het eieren av Vestre Greverud Rasmus Søffrensen, mens gården ble drevget av Joenn Greffuerud. I år [[1700]] er det dennes sønn Ole Joenn Greffuerud som er eier. Eierforholdene på Vestre Greverud er nøye omtalt i Willy Østbergs hefte om Greverudgårdene.
Ifølge [[skattematrikkelen av 1647]] het eieren av Vestre Greverud Rasmus Søffrensen, mens gården ble drevget av Joenn Greffuerud. I år [[1700]] er det dennes sønn Ole Joenn Greffuerud som er eier. Eierforholdene på Vestre Greverud er nøye omtalt i Willy Østbergs historiske hefte om Greverudgårdene.


I [[1870]] overtar Andreas Andersen Biltvedt gården. I hans tid blir eiendommen Myrvoll skilt ut fra Vestre Greverud, og gården avgir grunn til jernbanen som blir bygget i årene 1874 til 1879. I 1909 skiller hans sønn og arving ut plassene Flåtestad og Holen, og bosetter seg på Holen. Vstre Greverud blir solgt til Bernhard Skjerven i 1912. I 1991 selger Erik Skjerven gården. Innmarka er etter det blitt benyttet til boliger, handelssenter, gartneri, skole, aldershjem m.v.
I [[1870]] overtar Andreas Andersen Biltvedt gården. I hans tid blir eiendommen Myrvoll skilt ut fra Vestre Greverud, og gården avgir grunn til jernbanen som blir bygget i årene 1874 til 1879. I 1909 skiller hans sønn og arving altså ut plassene Flåtestad og Holen, og bosetter seg på Holen. Vestre Greverud blir solgt til Bernhard Skjerven i 1912. Mange slektsledd etterpå, i 1991 selger Erik Skjerven gården. Innmarka er etter det blitt benyttet til boliger, handelssenter, gartneri, skole, aldershjem m.v.


Hovedbygningen er fra 1700-tallet, en tidstypisk midtkammerbygning, som fortsatt står på eiendommen. Driftsbygningen er revet og erstattet med et moderne villakompleks.
Hovedbygningen er fra 1700-tallet, en tidstypisk midtkammerbygning, som fortsatt står på eiendommen. Driftsbygningen er revet og erstattet med et moderne villakompleks.


[[Husmannsplass]]er som har hørt under Vestre Greverud var: Myrvold, Sandås, Frydenberg, Holen og Flåtestad.
[[Husmannsplass]]er som hørte under Vestre Greverud på 17- og 1800-tallet var: Myrvold, Sandås, Frydenberg, Holen og Flåtestad.




51

redigeringer