Vilhelm Bjerknes: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 22: Linje 22:
== Bosteder ==
== Bosteder ==
{{thumb|Bjerknes Stockholm 1900.png|''Stockholms adresskalender 1900'': Professor W. Bjerknes bodde i Dalagatan 22.}}
{{thumb|Bjerknes Stockholm 1900.png|''Stockholms adresskalender 1900'': Professor W. Bjerknes bodde i Dalagatan 22.}}
Ved folketellingen for Christiania for 1865 er Wilhelm Bjerknes, foreldrene og tre søsken registret på adressen ''Gedemyrsveien (Store Walle)''. Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er Bjerknes registret som ''stud. real.'' på adressen [[Nordahl Bruns gate (Oslo)| Nordahl Bruns gate]] 5, fortsatt sammen med familien. Han flyttet i 1895 til Stockholm, og i ''Stockholms adresskalender 1900'' er han registrert på adressen Dalagatan 22 på Norrmalm, sentralt i byen. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Bjerknes registrert som professor på adressen [[Neuberggata]] 14.
Ved folketellingen for Christiania for 1865 er Wilhelm Bjerknes, foreldrene og tre søsken registret på adressen ''Gedemyrsveien (Store Walle)''. Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er Bjerknes registret som ''stud. real.'' på adressen [[Nordahl Bruns gate (Oslo)| Nordahl Bruns gate]] 5, fortsatt sammen med familien. Han flyttet i 1895 til [[Stockholm], og i ''Stockholms adresskalender 1900'' er han registrert på adressen Dalagatan 22 på Norrmalm, sentralt i byen. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Bjerknes registrert som professor på adressen [[Neuberggata]] 14.


Fra begynnelsen av 1930-tallet bodde Vilhelm Bjerknes, som ble enkemann i 1928,  i en nybygget villa i [[Anne Maries vei (Oslo)|Anne Maries vei]] 14 på Vinderen i det daværende Aker, nær Blindern. I samme hus bodde også hans svigerinne, professor [[Kristine Bonnevie]]. Arkitekter for villaen var Bjerknes’ sønn, Kristian Bonnevie Bjerknes, og Odd Lahn Johannessen.
Fra begynnelsen av 1930-tallet bodde Vilhelm Bjerknes, som ble enkemann i 1928,  i en nybygget villa i [[Anne Maries vei (Oslo)|Anne Maries vei]] 14 på Vinderen i det daværende Aker, nær Blindern. I samme hus bodde også hans svigerinne, professor [[Kristine Bonnevie]]. Arkitekter for villaen var Bjerknes’ sønn, Kristian Bonnevie Bjerknes, og Odd Lahn Johannessen.

Sideversjonen fra 11. jan. 2018 kl. 12:58

Mal:Thumb høyre

Vilhelm Friman Koren Bjerknes (født 14. mars 1862 i Christiania, død 9. april 1951) var fysiker og meteorolog, mangeårig professor, og en av grunnleggerne av moderne meteorologi og værvarsling.

Familie

Vilhelm Bjerknes var sønn av matematikeren og fysikeren Carl Anton Bjerknes (1825-1903) og Aletta Vilhelmine Dorothea Koren (1837-1923), og ble gift i 1893 med Sofie Honoria Bonnevie (1864–1928), som var søster av professor Kristine Bonnevie. Han var far til meteorologen Jacob Aall Bonnevie Bjerknes (1897-1975) og tvillingene, legen Wilhelm Frimann Koren Bjerknes (1901-1940) og arkitekten Kristian Bonnevie Bjerknes (1901-1981).

Liv og virke

Mal:Thumb høyre Vilhelm Bjerknes vokste opp i hovedstaden, hvor faren var professor i matematikk ved universitetet. Han assisterte faren, og fulgte siden opp deler av arbeidet hans.

Vilhelm Bjerknes tok examen artium i 1880, og ble cand. real i 1888. Deretter fulgte han Henri Poincarés forelesninger om elektromagnetisme i Paris, og arbeidet en tid med resonans i elektriske svingekretser for Heinrich Hertz i Bonn. I 1892 ble Bjerknes dr.philos. ved universitetet i Kristiania på avhandlingen Om elektricitetsbevægelsen i Hertz' primære leder.

Bjerknes fikk sitt første professorat i 1895 ved Stockholms Högskola. Her var han til 1907, da han ble utnevnt til professor i mekanikk og matematisk fysikk ved universitetet i Kristiania.

I juni 1912 fikk Bjerknes tilbud om å bygge opp et nytt geofysisk institutt ved universitetet i Leipzig. Han avtalte å vie arbeidet til værvarslingsproblemet, og begynte i Leipzig i januar 1913. Her var han til 1917, da han sluttet på grunn av vanskelige arbeidsforhold under verdenskrigen, og takket ja til et professorat ved Bergens Museum, forløperen til Universitetet i Bergen.

I Bergen startet Bjerknes blant annet et prosjekt for værvarsling for landbruket, senere for fiskere, gjennom daglige værmeldinger som kombinerte empiriske observasjoner med teoretiske beregninger. Den såkalte Værvarslinga på Vestlandet ble en fast post på statsbudsjettet. Med seg til Bergen hadde han sønnen, den senere meterologen Jacob (“Jack”) Bjerknes som assistent. Jack Bjerknes kom til spille en sentral rolle i meteorologmiljøet i Bergen, og var med på å danne det faglige grunnlaget for den såkalte Bergensskolen.

I 1926 ble Vilhelm Bjerknes professor i mekanikk og teoretisk fysikk ved universitetet i Oslo, og arbeidet videre med det teoretiske fundamentet for meteorologien. Han satt i stillingen i Oslo til 1932, da han gikk av for aldersgrensen som 70-åring.

Bosteder

Stockholms adresskalender 1900: Professor W. Bjerknes bodde i Dalagatan 22.

Ved folketellingen for Christiania for 1865 er Wilhelm Bjerknes, foreldrene og tre søsken registret på adressen Gedemyrsveien (Store Walle). Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er Bjerknes registret som stud. real. på adressen Nordahl Bruns gate 5, fortsatt sammen med familien. Han flyttet i 1895 til [[Stockholm], og i Stockholms adresskalender 1900 er han registrert på adressen Dalagatan 22 på Norrmalm, sentralt i byen. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Bjerknes registrert som professor på adressen Neuberggata 14.

Fra begynnelsen av 1930-tallet bodde Vilhelm Bjerknes, som ble enkemann i 1928, i en nybygget villa i Anne Maries vei 14 på Vinderen i det daværende Aker, nær Blindern. I samme hus bodde også hans svigerinne, professor Kristine Bonnevie. Arkitekter for villaen var Bjerknes’ sønn, Kristian Bonnevie Bjerknes, og Odd Lahn Johannessen.

Ettermæle

Mal:Thumb høyre I en nekrolog i Aftenposten 10. april 1951, av hans tidligere assistent Olaf Devik, ble Vilhelm Bjerknes omtalt slik (utdrag):

Hans navn vil i den internasjonale vitenskap stå blant de første i den anvendte fysikk, fysikalsk hydrodynamikk og værvarsling. … I vårt land vil hans navn bli bevart blant de mest lysende innenfor norsk vitenskap og vårt land kan være stolt over å ha fostret ham. Alle som kjente ham, vil hele sitt liv huske hans åndfulle ansikt og føle det som en stor rikdom å ha møtt en genial forsker som i sitt arbeid spenner over hele det tidsrom da den moderne naturvitenskap fikk sin stormende utvikling.

Vilhelm Bjerknes var mottaker av storkorset av St. Olavs Orden i 1938. Vilhelm Bjerknes’ hus ved Universitetet i Oslo på Blindern (1966) har navn etter ham. En byste av Bjerknes ble avduket ved Universitetet i Oslo i 1962, utført av Stinius Fredriksen.

Vilhelm Bjerknes er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Tittelen Professor er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

Mal:Thumb høyre