Wilhelm Kaarbø: Forskjell mellom sideversjoner

Linje 22: Linje 22:


== Fiskeeksport, post- og dampskipsekspedisjon ==
== Fiskeeksport, post- og dampskipsekspedisjon ==
Det at Kaarbø kom fra en innlandsbygd, stoppet ham ikke fra å ville drive maritim virksomhet.
Gården hadde strandrett på klokkereiendommen sør for Klubbskjæret. Stedet ble i ettertid fylt ut og var der Taxiholdeplassen holder til ved siden av «Rutebilbygget» på [[Torvet (Harstad)|Torvet]] (i [[Leonhard Nilsen]]s gate).
Da dampskipstrafikken begynte å gjøre seg gjeldende med rutetrafikk på kysten, var [[Harstadhamn]] sentrum for ekspedisjon av båtene. Her var det kjøpmann og gjestgiver [[Peder Aas|Peder Aas Rockmann]] (også kalt Per Aas) som tok seg av den forretningen. De store dampskipene ble ekspedert ute på havna med føringsbåter.


Det at Kaarbø kom fra en innlandsbygd stoppet ham ikke fra å ville drive maritim virksomhet. Han bygslet ei sjøtomt på [[Klubbskjæret]] som lå på «Klokkereiendommen», hvor han bygde brygge og pakkhus. Først kjøpte han tørrfisk og klippfisk for eksport i samarbeid med [[Rasmus Holmboe]], [[Tromsø]], senere ble  fiskeproduktene produsert ved et anlegg [[Hamnneset|Hamnesodden]]. Han saltet også sild i de gode sildeårene på [[1860-tallet|1860-]] og [[1870-tallet]]. Dette ble en stor aktivitet, og det ble kjøpt inn notbruk og båter. Silda ble saltet i egenproduserte tønner. Produksjonen av disse ble så plasskrevende at den ble flyttet til låven [[Kaarbøgården (Harstad)|Kaarbøgården]].
Da Peder Aas måtte oppgi sine forretninger i 1864, fikk Wilhelm Kaarbø konsesjon post- og dampskipsekspedisjon av statens dampbåter. Det foregikk også med ekspedisjonsbåt hamna.


Da dampskipstrafikken begynte å gjøre seg gjeldende med rutetrafikk på kysten, var [[Harstadhamn]] sentrum for ekspedisjon av båtene. Her var det kjøpmann og gjestgiver [[Peder Aas|Peder Aas Rockmann]] (også kalt Per Aas) som tok seg av den forretningen. De store dampskipene ble ekspedert ute havna med føringsbåter.
I [[1869]] kjøpte han strandtomt nord for Klubbskjæret av brødrene Torbergsen hvor han bygde et stort naust («Rødnaustet») og kai. Siden bygslet han en sjøtomt på [[Klubbskjæret]] som lå på «Klokkereiendommen», hvor han bygde brygge og pakkhus. Først kjøpte han tørrfisk og klippfisk for eksport i samarbeid med [[Rasmus Holmboe]], [[Tromsø]], senere ble  fiskeproduktene produsert ved et anlegg ytters på [[Havnegata (Harstad)|Hamnneset]]. Han saltet også sild i de gode sildeårene [[1860-tallet|1860-]] og [[1870-tallet]]. Dette ble en stor aktivitet, og det ble kjøpt inn notbruk og båter. Silda ble saltet i egenproduserte tønner. Produksjonen av disse ble så plasskrevende at den ble flyttet til låven på [[Kaarbøgården (Harstad)|Kaarbøgården]].
 
Etter hvert ble det behov for en fast ekspeditør, og da var det Wilhelm Kaarbø som fikk konsesjon på post- og dampskipsekspedisjon siden han i 1864 hadde bygd brygge og bryggehus i Harstadsjøen med plass til varer.


== Bryggehuset ==
== Bryggehuset ==
Skribenter
15 705

redigeringer