Fra fangstmann til viking (Kock Johansen 1994)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra ««Fra fangstmann til viking»»)
Hopp til navigering Hopp til søk
KockJohansen-1994-EikersHistorie1-forside.jpg

Fra fangstmann til viking er tittelen på bind 1 av «Eikers historie», som ble utgitt i 1994 av Øvre Eiker kommune og Nedre Eiker kommune. Forfatter er Øystein Kock Johansen

Boka omhandler Eikers historie fra istida og fram til middelalderens begynnelse. Den beskriver hvordan hvordan Eikere ble formet av geologiske prosesser og klimatiske forhold og hvordan de første menneskene utnyttet de naturressursene som ble et resultat av dette. Boka beskriver utviklingen av samfunnet fra jegersteinalder gjennom bondesteinalder, bronsealder og jernalder fram til vikingtidas velutviklede og rike bygd.


Innhold:

  • s.12-21: «Bygdehistorias fundament og utgangspunkt»: Betraktninger rundt det å skrive bygdehistorie, med drøfting av kulturbegrepet, økologiske aspekter og kildeproblematikk.
  • s.22-68: «Før menneskene»: En naturgeografiske beskrivelse av Eiker, med vekt på de geologiske prosessene og hvordan de til ulike tider har formet betingelsene for menneskene.Hvordan istida dformet landskapet gjennom de siste årtusener før de første menneskene kom.
  • s.69-97: «Mennesket i naturlandskapet»: Hvordan klima og andre naturforhold formet det plante- og dyrelivet som dannet livsgrunnlaget for de første menneskene som befolket Eiker i eldre steinalder. Utvikling av våpen og redskaper med utgangspunkt i lokale funnØkonomi og samfunn i jegersteinalderen.
  • s.98-164: «<Kulturlandskapets opprinnelse»: De første bøndene. Levesett, redskapsutvikling, kultur og samfunn i bondesteinalderen, med oversikt over arkeologiske funn fra perioden.
  • s.165-187: «Den første metalltida»: Hvordan kunnskapen om bronse endret samfunnet, samtidig som levesett og kultur fra bondesteinalderen ble videreført på mange områder.
  • s.188-191: «Jernalder»: Oversikt over jernalderen og de ulike underperiodene.
  • s.192-290: «Eldre jernalder»: Hvordan jernet vant innpass og endret samfunnet. Framveksten av gårder. Gravskikk og arkeologiske funn forteller om et rikt samfunn med store forskjeller i status. Drøfting av bygdeborgene og deres funksjon. Befolkningsutvikling og bosetningshistorie.
  • s.291-355: «Yngre jernalder»: Merovingertida, som en overgangsperiode mellom eldre jernalder og vikingtid. Beskrivelse av de rike arkeologiske funnene fra vikingtida, med særlig vekt på Hoen-skatten. Utvikling av redskapsteknologi, kultur og samfunn i vikingtida. Bosetningsekspansjon og jordbruksutvikling.


Tilgjengelighet