A/S Automobildroshen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse for Drocheautomobilen i Arendal
Foto: Vestlandske tidende 17/9/1910

A/S Automobildroshen[1] ble etablert i Arendal 9. september 1910. Formålet var «automobildrift».[2] Driften kom i gang i september 1910, men det er usikkert hvor omfattende dette ble.

Dette initiativet var svært tidlig i norsk sammenheng. Den første "automobildrosjen" i Norge er omtalt som Julius Olstad og Ole Hansens automobildrosje ved Stortingsplassen i Kristiania i 1908. Men vi finner også andre opplysninger om automobildrosje tilbake til 1905.[3]

Etablering 1910

Firmaet registreres hos magistraten i Arendal 20/9 1910. Formålet er automobildrift og forretningskontor er i Arendal. Aksjekapitalen er 4000 kroner fordelt på 40 aksjer. 32 av disse er tegnet ved etableringen.

Direksjonen ved etableringen er:

  • Paulus Møller, formann. Han er født i 1884 på Lyngør og bosatt i Arendal. I 1910 er han fullmektig i isenkramforretning i Arendal.
  • Robert Andersen, Blakstad i Froland. Han er født 1870 på Kongsberg. I 1910 driver han motorforretning, hotell og jordbruk.
  • Ole Nilsen Ølnæs, Arendal. Ølnæs er født 1860 i Sogn. Han driver som kolonial og manufakturhandler.

Suppleanter:

  • Apoteker Martin Onsager, Arendal. Født 1849 i Hole på Ringerike.
  • Nils Blakstad, Messel i Froland

4. oktober 1910 samles "A/S Droscheautomobilen" til ekstraordinær generalforsamling på hotel Fønix.[4]

Aktivitet

3. september 1910 informerer Vestlandske tidende:

Automobildrosche vil i næste Uge blive stationeret her i Byen, idet Hr. Andersen, Arendals Motorforretning, paa Vegne af et Aktieselskab i disse Dage i Kristiania har indkjøbt en Maskine, som kommer hertil imorgen."

Selskapet kjøper i september 1910 et kjøretøy, omtalt som Neckarsulmers Prøvevogn.[5] Dette merket er også kjent som NSU.

Prøvetur med Automobilen[6]

Automobilen bliver vistnok Fremtidens Befordringsmiddel; hurtig og let kan man komme frem og naar det som nu vistnok overalt er Tilfælde, at kun dygtige og paalidelige Chauffører faar Lov at kjøre, behøver man ikke som mange tror, at nære nogen Frygt for at benytte dem.

Igaar havde vi Anledning til at tage en Tur til Grimstad med den Prøvevogn, som det bekjendte Necharsulmers Fahrradswerk har sendt hertil. Turen var meget behagelig og forløb i alle Dele udmærket. Vistnok var der endel Heste, som viste sig ængstelige for det dem uvante Syn, men som Regel er det Kjørekarlene, som er mest nervøse.

I hvert Tilfælde, hvor det viste sig, at disse havde ondt for at klare Hestene (som de forresten bare gjør yderligere nervøse ved Slag og Rykning i Tømmerne), steg Vognstyreren ud og ledede altid uden mindste Vanskelighed Hesterne forbi Maskinen.

Denne Maskine er på 6-14 H. K. 4 Sylindret og i Forhold til sin Styrke af stor Ydeevne, ligesom den er lety at behandle og styre, den kan saaledes kjørende i fuld Fart standses helt paa 3-5 Meter.

Generalagenten for Norge Hr. E. Enderlé er her paa Stedet nu og kan for Interesserede træffes i Arendals Motorforretning, som repræsenterer Fabriken her paa Stedet.

I Formiddag viste Vognen, at den kan klare noksaa store Vanskeligheder, idet den til Torvtrafikanternes store Forundring med Lethed kjørte opover den bratte Bendiksklav, svingende paa Toppen og kjørte henover Hylleveien.

I annonser i september informerer Arendals Motorforretning om at automobilen er til disposisjon for kortere og lengre turer. Mobilen er stasjonert "paa Bankpladsen, vis a vis Samlaget". Drosjen kan nås på telefon 393.[7]

Ved leting i Vestlandske tidende august-oktober 1910, får man et inntrykk av at annonsene er mindre synlige utover høsten. Dette kan være en indikasjon på at aktiviteten ble mindre.

Minner og utklipp

Referanser

  1. Skrivemåten er noe underlig. I Magistratens protokoll er navnet skrevet med "h", evt med en utydelig "k". Jeg ville trodd at normal skrivemåte var med "sj" eller "ch"??
  2. Handelsregister Arendal byfogd, SAK
  3. På hjul i Norge : en billedkavalkade fra Osebergvognen til parkometeret
  4. Vestlandske tidende 16/9/1910
  5. Vestlandske tidende 14/9/1910
  6. Vestlandske tidende 3/9/1910
  7. Vestlandske tidende 17/9/1910