Arresthuset (Arendal)
Nederst i den bratte bakken fra Trefoldighetskirken i Arendal opp mot Arendal videregående skole finner man Arresthuset på venstre hånd. 1700-tallets fengsel er nå bolighus.
Arresthuset i Arendal ble bygget rundt 1724-1725. Det ble mest brukt til varetektsfanger, og ble benyttet frem til begynnelsen av 1800-tallet. En gang var huset den nest største utgiften på byens budsjett. Foruten rom for fangene var det også bolig for underfogden og et lokale som virket som bytingsstue. Fra vaktstua førte dører inn til de to arrestene, begge på om lag 3,5 x 2 meter. Det minst sikrede rommet kalte man ”Borger Arrestværelse”, mens ”Tyvekammeret” var beregnet på virkelige forbrytere.
I tillegg fantes det en ”Tyvekjelder” under gulvet for ”grove misdædere”. Som en del av arresthusets utstyr var der lenker, låser, hånd- og fotjern, og det fantes også en ”spansk Kappe” – en slags gapestokk – i huset.
Huset er bygget om i en type sveitseraktig stil som gjør at dagens utseende ikke minner om bygninger fra 1720-årene.
Kilder
- Byvandring i Arendal, 1993.
Hele eller deler av Arresthuset (Arendal) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes. Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten. |