Bilet kapell og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Bilet kirkegård»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilet kapell og kirkegård i Holmestrand. Navnet stammer fra gården grunnen ble ervervet fra.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Bilet kapell og Bilet kirkegård i Holmestrand har adresse Bilet 30. Bilet kirkegård er Holmestrands hovedgravlund, og ble etablert i 1866 for å erstatte kirkegården ved Holmestrand kirke.

Tomta til kapellet og kirkegården ble ervervet av Holmestrand kommune da gården Bilet brant ned i 1863. Gården har gitt navn til kirkegården.

Kirkegården ble innviet i 1866, og samme år ble det reist et gravkapell, Bilet kapell. Den nye kirkegården erstattet Holmestrand kirkegård, den gamle kirkegården ved Holmestrand kirke, som hovedgravlund, som ligger ca. 1 kilometer unna. Et bystyrevedtak fra 1864 sa at ingen nye gravsteder måtte bortfestes ved den gamle kirkegården, men det ble likevel foretatt flere gravleggelser der i årene etterpå.

I 1920 ble Bilet kirkegård utvidet med resten av eiendommen som hørte gården Bilet til.

Dagens Bilet kapell er tegnet av Olav Platou, og ble overlevert til Holmestrand menighetsråd i 1963. Kapellet har plass til ca. 150 personer. Bak alteret er et bilde av et krusifiks og stjernehimmelen, utført av Ørnulf Bast. Kapellet brukes til begravelser også for andre trossamfunn enn de kristne.

På kirkegården, bak kapellet, står det en klokkestøpul (frittstående tårn i tre, med en kirkeklokke).

Enkelte gravlagte:

Galleri

Kilder og referanser

Koordinater: 59.482622° N 10.322615° Ø