Birgittinerordenen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Birgittinerne»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Birgittinerordenen (offisielt Ordo Sanctissimi Salvatoris, «Den allerhelligste Frelsers orden», fork. OSSalv.) er en katolsk religiøs orden. Den omfatter både kvinner og menn, og hadde fra starten av dobbeltklostre, der munker og nonner levde i atskilte deler av klosteret, men med felles kirke. Ordenen ble grunnlagt av Birgitta av Vadstena, og har navn etter henne.

I middelalderen etablerte ordenen seg i Norge i Munkeliv kloster etter at dette i 1426 ble overdratt fra benediktinerordenen. På det meste hadde ordenen 79 klostre i Europa, men fordi nesten alle lå i områder som gikk over til protestantismen ved reformasjonen døde ordenen nesten ut. Av den opprinnelige grenen finnes det på 2000-tallet bare igjen fem klostre, mens en spansk gren som ble utskilt tidlig her seks klostre. Den mannlige grenen av ordenen døde helt ut, men et nytt mannskloster knyttet til ordenen ble opprettet i USA i 1976.

Den grenen som er representert i Norge i dag, med kommuniteten i BirgittaklosteretTiller (grunnlagt 1998) er en ny gren som ble grunlagt av Elisabeth Hesselblad i 1911. Det er en ren kvinneorden, der søstrene lever kontemplative liv i klosteret, kombinert med driften av gjestehus.

Kilder