Bo-Sørenssen
Bo-Sørenssen (Børre Olaus Sørenssen) er kjent som bokhandler i Arendal, leilighetsdikter m.v. Han ble født i Fjære 1846 og døde i Arendal i 1893.
Familie
Børre Olaus Sørensen ble født i Fjære 9/12 1846. Foreldrene var skolelærer Gjert Sørensen (1815-1898) og hustru Anne. Bo-Sørenssen døde 25/3 1893.
Arbeid
Bokhandel og bokbinderi
Vi har sett avertissement for "Bo-Sørenssens boghandel". I 1877 annonserer han for Rosenius' husandaktsbok i Vestlandske tidende. Men forretningen må jo ha hatt et bredt vareutvalg, for her er også annonser for tobakksbokser og blomsterpotter. I en annonse i Vestlandske tidende 16/1/1877 kalles forretningen "B. O. Sørenssens Boglade" og den plasseres som "Thommessens Hjørnebutik".
I 1879 settes B. O. Sørensen under konkursbehandling.
I byfogdens firmaregister blir "Sørensens boghandel og bogbinderi" registrert 29/11/1881. Det er Ole Jensen som underskriver anmeldelsen, men det er Børre Olaus Sørensen som har fullmakt til å tegne for firmaet. Omkring et år senere dør Ole Jensen, og P. G. Pedersen Songe overtar firmaet. Børre Olaus har fortsatt fullmakt til å tegne for firmaet.
Samarbeidspartneren - Ole Jensen, er kanskje den kjøpmann Ole jensen som dør 47 1/2 år gammel 16. februar 1883?
Bo-Sørenssen registreres som firmanavn i handelsregisteret for Arendal 1/7 1891.[1]
Spidskuglen - "Humoristisk, satirisk Ugeblad, i alle brugelige Koulører, for Arendal og Omegn"
I "Spidskuglen", det lokale satiriske blad i Arendalsområdet på 1880-tallet er Bo-Sørenssen noe involvert. Han annonserer for salg av frimerker for samlere, og dette er svært tidlig i filateliens (og frimerkenes) historie. Det var i dette blad tanken om Arendal som en "kjæmpeby" ble satt på trykk. Dette er i nyere tid blitt brukt som begrep ved gjennomføring av arrangementet "Kjæmpestaden".
Men "Spidskuglen" satte saker på spissen, skapte debatt, og var nok ikke stuerent i alle miljø. Bo-Sørenssen solgte avisen i løssalg, og dette ble det annonsert for i bladet. Så, i nummer 6 datert mars 1887, finner vi et innlegg fra Bo-Sørenssen, som presenteres på avisens første side og med redaksjonell introduksjon og hale. Vi tar oss tid til å lese teksten her:
"Arendal, 2den Marts 1887. Fra Hr. Boghandler Bo-Sørenssen modtog vi forleden Dag følgende Skrivelse:
Saa ugjerne jeg vil, saa bliver jeg alligevel nødt til at sige op Kommissionærskabet af "Spidskuglen".
Jeg har hele Tiden havt mange Ubehageligheder foranlediget ved den; men især gik det altfor vidt igaar, saa jeg maa absolut skille mig med Bladet: Gutungerne gik nemlig og raabte efter mig om "Spidskuglen", akkurat som Foss fortalte, at de gjorde med ham, da Bladet blev trykt derude.
Desuden staar Folk fremdeles i den Formening, at det er mig, som er U[d]giveren - iallefald har n o g e t med Redaktionen. Det jeg skrev i "Arendals Avis" i den Anledning, lader ikke til at blive fæstet nogen Lid til.
De maa derfor undskylde, at jeg maa sige hele Affæren fra mig. Det vil ganske visst falde let for Dem at faa en anden i mit Sted.
Ligeledes maa jeg samtidig her anmode dem om i No. 5 at faa ud mit Navn som Forhandler af Bladet, da jeg ikke paa nogen Maade vil have det i Forretningen.
Forb. Bo-Sørenssen
Det er ingen smigrende Attest Hr. Bo-Sørenssen giver den opvoxende Slægt i Arendal.
At den "fine" Ungdom ikke skulde være i Besiddelse af saamegen Takt, at den kunde have den nødvendige Agtelse for den gamle Foss's graa Haar, var mindre end man kunde vente, naar man tager i Betraktning de kostbare Dannelsesanstalter Arendal har.
At den "veldannede" haabefulde Ungdom ikke kunde lade Hr. Sørenssen i Fred efterat have antastet Hr. Foss faldt os mindre underligt. ......."
"Arendals Totalafholdsforenings Sparekasse"
Totalistenes sparekasse registreres 31. august 1876, og B. O. Sørensen er medlem av den første direksjonen. 2. april 1879 meldes det at boghandler B. O. Sørensen trer ut av direksjonen.
Arendals bypost
I "Katalog over Norges byposter" (Bjørn Schøyen/Finn Aune 2005) omtales den private byposten i Arendal på 1880-tallet. Der dukker Bo Sørensen opp. Det var G.O.Ulleberg som startet byposten 1885, og han både eide og drev denne. Så fra 1891 til 1893 er Bo Sørensen oppført som eier og bestyrer. Riktignok står det et spørsmålstegn bak disse opplysningene, men jeg antar at det fokuserer på usikkerhet om tidsrom.
Det er også verdt å merke seg at utgiver av den tidligere autoritative oversikten over Norges bypost, Carl A. Pihl, ble født i Barbu for omkring hundre år siden.
I "P. M. Danielsen, bokhandel, papirhandel, trykkeri, kontorutstyr. 50 år, 1895 - 1945" finner vi følgende omtale av Bo-Sørenssen:
"Enda en bokhandler fra tiden før 1875 må nevnes: B. O. Sørenssen. Han var sønn av lærer Gjert Sørenssen ved Songe skole i Barbu og begynte med bokhandel omkring 1870. Han hadde butikk på hjørnet av Kirkegaten og Tollbodgaten (senere M. A. Stiansens hjørne) og opparbeidet seg en en ganske god forretning. Men så sviktet helsen, og det gikk sterkt tilbake. En tid var det helt stans, men han kom i gang igjen og hadde i sine senere år forretning i en liten butikk i Beeks gård i Havnegaten. Han skrev no navnet Bo-Sørenssen. Også Sørenssen drev litt som forlegger. Pa hans forlag kom bl. a. flere bøker som adjunkt Andr. Jensen oversatte fra engelsk. I 1874 ga han ut sokneprest I. H. Bentzens bok «Anne og Alet» og «Pierrot», en samling småhistorier m. m., til dels her fra distriktet. Utgiveren kaller seg Ulv Graabenstein. Disse to skrifter hører no til de sjeldne Arendals-trykk. B. O. Sørenssen var med i det interessentskap som i 1874 overtok Arendals Bogtrykkeri, men hadde sin part bare noen få år. Som Bo-Sørenssen forsøkte han seg også som forfatter. Han utgav lystspillet «Intet forlis i tallet» og redigerte en tid et vittighetsblad «Greiskytten>."
Forfatterskap
- Intet Forlis i Tallet: Lystspil i 3 Akter. Utgitt 1882 over 221 sider.
- Effata! Et Bibelsprog til hver Dag i Ugen udvalgte og forsynede med tilsvarende Vers af B-S.. Arendal 1885.
- Tag skridtet ud!: Sange for Goodtemplars og andre Afholdsmænd: Anhang til Et Bibelsprog til hver dag i uken. Utgitt 1885. 22 sider. (Kilde Google boksøk)
- Francaise og Lanciérs. "Anvisning til at udføre rigtig disse i Selskabslivet meget yndede Danse". Andre opplag utkom 1892. Blre solgt for 25 øre.
Referanser
- ↑ Meldingsblad nr 245 1891