Bygdeløypa i Folldal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bygdeløypa i Folldal er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Folldal kommune i Hedmark.

Bygdeløypa er en del av kommunens bygdetun, og besøker flere kulturminner som er knyttet til det gamle bondesamfunnet. Blant disse er Uppigard Streitlien som er bygdetunets hovedanlegg, vassaga i Mellomsbekken som produserer takspon, bensinstasjonen i Grimsbu fra 1955, Grimsa bru som er en gammel sprengverksbru, kverna i Kvita (i Dalholen) og Ryeng skole fra 1898.

Stoppesteder underveis

Uppigard Streitlien

Uppigard Streitlien består av Raabetunet og Folldalstunet og har etter 1976 fungert som bygdetun for Folldal kommune. Det er en del av Anno museum.

Uppigard Streitlien ble skylddelt i 1944 og skjøte gitt 1948, fra Anton og Maria Streitlien til Anton Raabe. Det er flott utsikt fra stedet, som opprinnelig var korntrøe. Anton Raabe og kona, skuespilleren Tore Dyveke Segelcke, brukte eiendommen som feriested, og det var de som samlet husene som etter hvert ble museum.

Vassaga i Mellomsbekken

Vassaga i Mellomsbekken

Bensinstasjonen i Grimsbu

Bensinstasjonen i Grimsbu, Folldal kommune, er i følge Riksantikvaren et

Tidstypisk eksempel på servicestasjon for biltrafikk i og gjennom Folldal etter 1945. Anlegget består av betongstøpt service- og lagerlokale, med utkraget tak over pumpeområdet. Det utkragete taket er understøttet av en T-konstruksjon i stål.

Det hadde vært landhandel her ved gården Rønning i Grimsbu siden omkring 1900, og Olaf H. Rønning solgte olje derfra fra 1927. Utsalget ble flyttet over veien først på femtitallet, og bensinstasjonen i tilknytning til pumpa ble bygd i 1955. Stasjonen har fra 2003 blitt restaurert av lokale folk i Grimsbu, og stedet ble åpnet i 2007.

Ryeng skole

Ryeng skole


Kulturminneaaret logo kort.jpg Hele eller deler av Bygdeløypa i Folldal er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.