Centraltrykkeriet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Centraltrykkeriet, Grini Næringspark 8 på Østerås i Bærum, tidligere trykkeri, et av landets eldste og største, senere eiendomsselskap.

Virksomheten ble etablert 18. november 1879 i Kristiania av Hans Jacob Jensen. Han drev H. J. Jensens Bogtrykkeri fra 1855-64, bygde deretter opp et nytt trykkeri, som ble reorganisert i 1879 under navnet Centraltrykkeriet, med papirselskapet Carl E. Petersen & Søn som eier. Selskapet ble slått sammen med Alb. Cammermeyers Forlag i 1898. Forlagsvirksomheten ble solgt til Gyldendal, og etablert som det danske forlagets norske avdeling i 1906. Blant Centraltrykkeriets oppdrag var trykking av frimerker og verdipapirer, tidsskrifter, Stortingstidende, Norges Kommunikationer (Rutebok for Norge), Tidsskrift for Den norske lægeforening, i tillegg til romaner og prosa.

I 1973 flyttet selskapet til Østerndalen, senere Grini næringspark. Bygget på Østerås ble oppført med tanke på produksjon av blysats, samtidig som offsetteknologien var på full fart inn i bransjen. Virksomheten ble omgjort til offsettrykkeri i slutten av 1970-årene. Skolebøker utgjorde halvparten av produksjonen i 1980-årene. Det ble også produsert praktbøker, og et trebindsverk om Asker og Bærums historie (Universitetsforlaget, 1982–84). Tidsskrift for Den norske lægeforening stod for en fjerdedel av produksjonen, og mange ansatte mistet jobben da selskapet tapte kontrakten i 1988.

Morten Tunge overtok som adm. direktør i 1989. Sammen med Anne Helmer kjøpte han aksjemajoriteten i selskapet av Fokus Bank i 1990. Skolebokproduksjonen ble dramatisk redusert i 1991–92, og Centraltrykkeriet besluttet å avvikle den grafiske virksomheten. I 1994 ble også forlagsvirksomheten solgt. Etter dette har Centraltrykkeriet drevet utleie av egen eiendom og drift av andres eiendommer. En stor leietaker frem til 2004 drev med innegolf, og ble etterfulgt av Hoppeloppeland. Centraltrykkeriets eiendom ble solgt til Norsk Gårdselskap AS i 2007. Aksjeselskapet Centraltrykkeriet eier Grini Eiendomsdrift AS og Grini Lagerservice og Varehotell AS. Selskapene ledes av Morten Tunge, hadde fem ansatte og omsatte for 11 mill. kr i 2006.


Koordinater: 59.9474667° N 10.5990192° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Centraltrykkeriet er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.