Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen.
Foto: Faksimile fra Studenterne fra 1884 (1909)

Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen (født 17. april 1866 i Christiania, død 12. februar 1930 i Oslo) var lege og kirurg. Han var kjent som  en pioner innenfor kirurgisk behandling av tuberkulose i ben og ledd, og var direktør for Rikshospitalet fra 1911 til sin død i 1930.

Familie

Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen var sønn av brigadeauditør, journalist og forfatter Alfred Sinding-Larsen (1839–1911) og Elisabeth Lange (1842–87), og ble gift i 1897 med Karen Marie (“Lilla”) Kildal (1875-1961).  Han var bror av blant andre  arkitekt Holger Sinding-Larsen (1869-1938) og maler, tegner og grafiker Kristofer Sinding-Larsen (1873-1948), og var datterdatters sønn av eidsvollsmannen Christian Magnus Falsen (1782–1830).  

Liv og virke

Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen vokste opp i Kristiania, hvor han tok  examen artium i 1884. I 1891 tok han medisinsk embetseksamen, og arbeidet deretter ved Rikshospitalet i et års tid. I 1892 ble han tilsatt som lege, senere overlege, ved Kysthospitalet i Fredriksvern (Stavern).  Han ble dr. med. i 1907 på en avhandling om tuberkulose i hofteleddet.

I 1911 ble Sinding-Larsen utnevnt til direktør ved Rikshospitalet.  I løpet av hans direktørtid ble sykehusetsanlegget i Pilestredet kraftig modernisert, og flere store byggearbeider ble fullført. 

Mens han var direktør for Rikshospitalet fortsatte Sinding-Larsen sin forskning innen ben- og leddtuberkulose, og publiserte en rekke vitenskapelige arbeider. I 1921 beskrev han det som da ble kjent som Sinding-Larsen og Johanssons syndrom, i nyere tid kjent som Jumper's knee. Han ble dessuten en sentral lærer i utdanningen av leger innenfor sitt felt.  I tillegg var han visepresident i Norges Røde Kors 1917–22.

Sinding-Larsen døde etter et illebefinnende mens han deltok på et av Det Norske Medicinske Selskabs faglige møter, der han holdt foredrag.

Ettermæle

Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog over Sinding-Larsen i Aftenposten 13. februar 1930 av E. Onsum, ble han beskrevet slik (utdrag):

Foruten å være en av vårt lands mest fremtredende kirurger - med et udmerket navn også i de andre nordiske land - var Sinding-Larsen i besiddelse av særegne egenskaper som administrator og nyskaper. Han tiltrådte stillingen som direktør for landets første hospital på et tidspunkt da dette var helt sprengt. ... Det falt et veldig arbeide med planleggelse av ombygning og modernisering av den gamle anstalt, på den unge direktør. Han gikk imidlertid til sitt verk full av arbeidsglede og med en fast vilje og tro på å få løst den store opgave.  - Og han vant frem! ... Ved siden av dette billede av direktør Sinding-Larsen som den rette mann i en høitbetrodd og ansvarfull statsstilling og som den fremragende læge, kirurg og administrator, vil man aldri kunne glemme det strålende menneske Christian Magnus Falsen Sinding Larsen. Et av de sjeldne og gudbenådede mennesker!

Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Dr. med. er benyttet på gravminnet.

Kilder