Eg ve te Bergen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Knudsen og Ludvigsen i 2008.
Foto: Philip Gabrielsen

«Eg ve te Bergen» er en sang med duoen Knudsen og Ludvigsen. Gustav Lorentzen (Ludvigsen) er vokalist. Øystein Dolmen (Knudsen) sa dette: «At han skulle synge «Eg Ve Te Bergen» er jo innlysende. Det var Gustav som skrev den...»

Bakgrunn

Lorentzen ble født i Bergen 28. september 1947, men flyttet til Trondheim cirka fem år gammel.

I programmet Sanger om Norge forteller Gustav Lorentzens enke, Alis, og Øystein Dolmen om bakgrunnen for sangen. Alis var fylt tyve og hadde kommet tilbake fra New York City. I påsken inviterte ei venninne henne til Trondheim. Første kveld i Trondheim kom Lorentzen inn av døren. Hun falt for ham. De hadde en avtale om at han skulle gjøre seg ferdig med diplomet på høyskolen, så skulle de flytte til Bergen, men plutselig fikk Knutsen og Ludvigsen sitt gjennombrudd. Da ble det Trondheim. Alis trodde det ville gå over og var trygg på at det ikke ville vare. Hun tok veldig feil og ble i Trondheim i 16 år.

Øystein erindrer det slik: Alis ville ha med Gustav til Bergen. Han lovte at han skulle bli med. Øystein og Gustav snakket litt sammen på bakrommet: «Vi ser det litt an, får ser kor leng vi klarer å hoill den greia der». Så bikket det mer og mer over. Alis fikk tak i ham. Lorentzen skrev sangen for å roe henne ned litt. Da var i hvert fall planen lagt. Etter at den ble skrevet gikk det enda mange år før Alis fikk Gustav med seg til Bergen.

Jan Eggum fortalte følgende: «Da Gustav Lorentzen skrev «Eg ve te Bergen» så var han ganske farget av at han var fan av meg og hadde hørt masse på musikken min».

Eggum sang den i TV-programmet Hver gang vi møtes.

Innspilling

  • Knudsen og Ludvigsen. Utgitt på singlen Notabene NBS 808 i 1983 og på LP-platen Juba juba (Notabene NBLP 009) i 1983.

Kilder