Fluesopper
Fluesopper (latin Amanita) er en slekt i gruppa skivesopper. De fleste av fluesoppene er giftige, og grønn og hvit fluesopp er dødelige. Den mest kjente typen, rød fluesopp, er lett å kjenne igjen mens enkelte av de andre kan forveksles med matsopp og dermed kan være farlige for ukyndige sopplukkere. 95 % av alle dødsfall fra sopp skyldes fluesopp
Typiske kjennetegn på alle fluesopper er rent hvite skiver som er frie fra stilken, hvite sporer og slire eller skjellkranser ved stilkbasis. Noen typer er ringløse, mens andre har ring eller mansjett i øvre del av stilken. Hvit fluesopp kan lett forsveksles med ung røyksopp, som er en matsopp. Det er også en fare for å forveksle noen typer fluesopp med sjampinjonger med ring; hovedskillet er at sjampinjongene mangler slire, skjellkranser og hudlapper og at de har rosa eller mørkt brune skiver.
Det er kjent 17 arter av fluesopp i Norge, hvorav noen er nokså sjeldne. De vanligste er rød, brun, hvit og grønn fluesopp og kamfluesopper (grå, brun og rødnende kamfluesopp).
Bruk
Det har vært hevda at fluesoppene kan brukes til å lage gift mot fluer, men eksperimenter viser at dette ikke gir en klar effekt. Muligens har navnet kommet først, og så teorien om at de er giftige for fluer. At 'flue' er med i navnet er felles for flere europeiske språk.
Rød fluesopp har vært brukt som rusmiddel i flere kulturer. Særlig er dette kjent fra nordøst-Asia. Det har også vært hevda at berserkene i norrøn tid brukte fluesopp før de skulle i kamp. Dette er basert på en feiltolkning av sagaene, og det er tvilsomt om det har vært tilfelle.
Giftighet
Grønn og hvit fluesopp er som nevnt dødelige. Symptomer inntreffer tidligst etter 4 timer, normalt etter 8-10 timer og senest etter 24-48 timer. Med øyeblikkelig legehjelp når symptomene inntreffer kan det være mulig å komme fra det med bare mindre skader, men forgiftning fører lett til varige skader på lever og nyrer eller til dødsfall.
Panterfluesopp og rød fluesopp er mindre giftige, men kan være dødelige for barn og personer med svak helse eller i store mengder. Faktisk står panterfluesoppen for tredje flest soppdødsfall i Norge etter grønn og hvit fluesopp, ettersom den kan forveksles med matsopper. Forgiftning kan gi hallusinasjoner og mage-tarmbesvær. Rød fluesopp forsårsaker langt mindre skader, fordi den har et så særprega utseende at den ikke kan forveksles med matsopp.
Enkelte arter er ikke giftige, men er samtidig ikke egna til mat. Det finnes også noen som kan brukes som matsopp dersom de varmebehandles riktig, men som ellers er giftige. Det er av største viktighet at man ikke eksperimenterer med dette uten å ha den nødvendige kunnskap om sopp.
Galleri
Kilder
- Fluesopp i Store norske leksikon.
- Fluesopper på Wikipedia på bokmål og riksmål