Forsvarsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsvarsmuseet holder til i det tidfligere Hovedarsenalet på Akershus festning.

Forsvarsmuseet er hovedmuseum for Forsvarets museer, med nasjonalt ansvar for dokumentasjon og presentasjon av landets militærhistorie. Museet holder til på Akershus festning, i Hovedarsenalet fra 1859-1866, sørfløyen oppført 1859–1860, vestfløyen 1862–1863 og østfløyen 1865–1866, arkitekter er Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno. Det ble åpnet 22. august 1978 av Olav V. I tillegg til utstillingene driver museet forskning på norsk militærhistorie.

Historie

Kong Olav V åpnet Forsvarsmuseet 22. august 1978.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Allerde i 1860 ble det opprettet et modellkammer i Arsenalet. Samlingen ga en oversikt over artilleriets materiell, med tro kopier i liten målestokk. Flere av disse modellene er bevart. Etter hvert kom det flere gjenstander til samlingen, og i 1878 fikk den navnet Artillerimuseet. Dette var ikke åpent for publikum.

I 1920-åra kom tanken om et hærmuseum opp, og i 1940 var man klar til å realisere dette ved å slå sammen Artillerimuseet og Intendanturmuseet. Men samme år kom den tyske invasjonen, og utviklingen av museet stoppet opp. I løpet av krigen gikk en stor del av samlingen tapt. Rundt 3000 gjenstander ble ødelagt under Palé-brannen i 1942. Blant disse gjenstandene var flere uerstattelige våpen. En del gamle kanoner ble sendt til Tyskland og smeltet om.

Etter krigens slutt flyttet Hærmuseet rundt mellom forskjellige bygninger på festningen. Først i 1962 fikk det faste kontorer i Det nye bakerhus, men det var fortsatt ikke noe utstillingslokale. Stortinget vedtok i 1973 å opprette et forsvarsmuseum, og dermed ble det satt av nødvendige midler. Museet fikk tildelt arsenalbygningen, og i 1975 kunne man holde den første prøveustillingen for spesielt inviterte.

I 1976 ble Hærmuseet omorganisert. Det fikk da navnet Forsvarsmuseet, og det ble klargjort at det skulle åpnes mer for publikum. Den første tiden hadde det vært lukket for de fleste, og utstillingene var for spesielt interesserte. Når skulle gjenstandene settes inn i en historisk ramme, og skoleungdom ble definert som en hovedmålgruppe.

Samlingene

Gjenstandssamlingen omfatter med enn 80 000 registreringsnummer. Mye er utstilt, men det er også store mengder gjenstander som er magasinert eller lånt ut til regionale museer.

Organisasjon

Museet har fire avdelinger:

  • Fellesavdeling
  • Materiellavdeling
  • Forsknings- og dokumentasjonsavdeling
  • Formidlings- og utstillingsavdeling

Virksomhet

I tillegg til at museet er åpent for allmennheten er det også omvisninger for grupper, spesielt skoleklasser men også andre grupper. Forsknings- og dokumentasjonsavdelingen driver forskning på norsk militærhistorie, og publiserer Forsvarsmuseets småskriftserie (42 hefter pr. 2005). Avdelingen bistår også de andre avdelingene, spesielt Formidlings- og utstillingsavdelingen, gjennom å finne fram bakgrunnsstoff og drive veiledning.

Litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.904499° N 10.740846° Ø