Gunnar Gravdahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunnar Gravdahl var ordfører i Bærum fra 1978 til 1991.
Foto: Karl Braanaas/AB-leksikon

Gunnar Gravdahl (født 17. august 1927, død 18. april 2015) var psykolog og lokalpolitiker, opprinnelig fra Tønsberg. I flere tiår hadde han betydelig innflytelse på Bærum kommunes utvikling og politiske liv som ordfører for Bærum Høyre. Han satt fire perioder i formannskapet og var ordfører fra 1979 til 1991 – til da lenger enn noen annen Høyre-ordfører i landet.

Han kom inn i politikken ved en tilfeldighet; som listefyll under kommunevalget i 1971 da mange markante Høyre-menn ble strøket og Gravdahl med ett hadde fast plass i kommunestyret – et verv han hadde i 20 år. Da ordfører Willy Greiner av helsemessige årsaker måtte trekke seg midt i en valgperiode, og daværende varaordfører Halvor Stenstadvold ikke ønsket jobben, ble Gunnar Gravdahl valgt. En omfattende boligbygging er den enkeltsaken som særlig forbindes med hans ordførerperiode.

Gravdahl hadde også en rekke andre politiske verv, som medlem av styret og representantskapet i Asker og Bærum Kraftselskap, styreformann i E-verket, formann i administrasjonsutvalget, medlem og nestleder i styret for Asker og Bærum Vannverk og medlem i rådet for Vestfjorden Avløpsselskap.

Han var også sterkt engasjert i driften av Henie Onstad Kunstsenter, som styremedlem 1980-99 og styreformann 1988-95.

Etter at han ga seg som folkevalgt, fortsatte Gravdahl å øve innflytelse, da som lobbyist med hjemmekontor og eget selskap – Gunnar Gravdahl Consulting. Blant annet var han engasjert i en rekke større reguleringssaker i den kommunen hvor han selv var ordfører. Gravdahl flyttet som pensjonist til Røa i Oslo. Han ble 87 år gammel, og etterlot seg kone, åtte barn og mange barnebarn.

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Gunnar Gravdahl er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.