Høvik Verk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Postkort med motiv fra Høvik Verk, 1909.
Foto: R. Nilson / Bærum bibliotek
Fra produksjonen hvor også barn arbeidet.
Foto: Oslo Museum (ant. 1895).

Høvik Verk i Veritasveien 1 på Høvik i Bærum kommune var et glassverk anlagt 1854 av engelskmannen Thomas Graham Smith til produksjon av ølflasker. En glasshytte ble bygd, den hadde åtte smeltepotter beregnet på 16 mann. Både råvarer og ferdigvarer kunne fraktes sjøveien, etter hvert også med jernbane. Virksomheten ble nedlagt etter et par år. Eierne av Hadeland, Hurdal og Biri glassverk, enkefru Tandberg og brødrene Harald, Ole og Nils Berg, kjøpte Høvikstranda med glasshytter i 1862, men startet ikke opp driften før i 1871. Ny glasshytte ble bygd i 1874 til produksjon av lampeglass. Engelskmannshytten brant i 1875, men lampeglasshytten ble reparert. 1876 ble virksomheten utvidet med et lampeverksted, og produsjonen økte. I juli I 1898 solgte brødrene Berg og søsteren Thea til A/S Christiania Glasmagasin. Småglasshytten ble bygd samme år. Produksjonen kom etter hvert til å omfatte alle slags drikkeglass, karafler, skåler, mugger, vaser osv. Lamper basert på elektrisitet ble senere en naturlig utvidelse.

I 1910 fikk verket ny glasshytte. Dette året var Høvik Glassverk Bærums nest største bedrift med mellom 200 og 300 ansatte. De ansatte og deres familier bodde inne på fabrikkområdet, ca. 800 mennesker. Frem til 1917 fikk arbeiderne fri bolig og brensel, en god boligstandard etter datidens mål med ett eller to rom og kjøkken, og de hadde egen skole, eget turnlokale og bibliotek og lesesal. I 1933 ble produksjonen av glass nedlagt og overført til Hadeland Glassverk, og navnet ble nå Høvik Verk, med en produksjon som bare omfattet lamper. I 1947 ble produktsortimentet igjen utvidet til å omfatte lagerreoler og arkivskap i stål. Høvik Verk ble en av landets fremste på dette området.

I 1972 ble fabrikken og området rundt solgt til Det norske Veritas, lampeproduksjonen ble flyttet til Halden og kalt Høvik Lys, mens stålproduksjonen ble overført til Hensmoen ved Hønefoss. Hovedbygningen fra 1889, tegnet av arkitekt Harald Olsen, står fortsatt, det samme gjør skolene og noen arbeiderboliger, samt et par av fabrikkbygningene.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Høvik Verk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.